Περισσότεροι από δύο τόνοι ρύζι και 1.500 κουπάκια ρυζόγαλο θα μοιραστούν στη "Γιορτή Ρυζιού" που διοργανώνεται για 30η χρονιά φέτος στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή σε μια περιοχή, όπου η ορυζοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα.
Η αυλαία για τη "Γιορτή Ρυζιού", που είναι αφιερωμένη στους περίπου 3.000 ρυζοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, ανοίγει αύριο και θα πέσει στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκειά της, που θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου της περιοχής, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με την καλλιέργεια του ρυζιού.
Η δωρεάν διανομή ρυζιού, όπως και αυτή του ρυζόγαλου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της λαϊκής μουσικής βραδιάς (ώρα έναρξης στις 21:00), με το συγκρότημα του Φώτη Θεοδωρίδη. Τη "Γιορτή Ρυζιού" διοργανώνει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων και όπως υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Χρήστος Μπαξεβάνης «εκτιμάμε ότι θα τιμήσουν τη γιορτή μας περισσότερα από 1.000 άτομα, όταν στην περσινή αντίστοιχη διοργάνωση, οι επισκέπτες ανήλθαν σε 800».
Σήμα κινδύνου για την ορυζοκαλλιέργεια
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ορυζοκαλλιέργεια στη χώρα μας κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υπογράμμισε: «Εάν συνεχίσουμε να πουλάμε στις τιμές των τελευταίων δύο χρόνων, πολλοί παραγωγοί θα στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες, πιο ασφαλείς και προσοδοφόρες. Βαμβάκι, τριφύλλι και καλαμπόκι, είναι τα πεδία τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Την τελευταία διετία πουλάμε σε τιμή κάτω του κόστους και μπαίνουμε μέσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένα και τα νέα μέτρα που εμείς οι αγρότες έχουμε επιβαρυνθεί».
Ειδικότερα, ο κ. Κουϊμτζής μας επισήμανε: «Την τελευταία διετία πουλάμε ένφλοιο το προϊόν ρυζιού στην τιμή 25 - 27 λεπτά το κιλό, όταν η μέση τιμή θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 30 - 35 λεπτά το κιλό, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται σε 28 - 29 λεπτά το κιλό». Για την αντιστροφή της δυσμενούς αυτής κατάστασης, ο κ. Κουϊμτζής μας επισήμανε: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κυρίως ασιατικές, που είναι αδασμολόγητες και που αφορούν σε προϊόντα μη ιχνηλάσιμα». Πρόσθεσε δε, «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πουθενά, με αποτέλεσμα ξένο προϊόν να βαπτίζεται ελληνικό και οι Έλληνες καταναλωτές να βάζουν στο τραπέζι τους αμφιβόλου ποιότητας ρύζι». Το 85% του ρυζιού είναι "made in" Κεντρική Μακεδονία.