Χρηστικά

Δύο γόρδιοι δεσμοί για την προστασία α’ κατοικίας


Εντείνοντας την πίεση προς τους Θεσμούς κι ενώ συνεχίζονται οι επίπονες διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση προχωρά στην πρώτη κίνηση νομοθέτησης των διατάξεων για την προστασία δανειοληπτών πρώτης κατοικίας: Καταθέτει τροπολογία με το νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο  για «βελτιώσεις, προσαρμογές και τροποποιήσεις» που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.

Η τροπολογία θα κατατεθεί ενδεχομένως σήμερα - πιθανότατα την Τρίτη, με προοπτική να ψηφισθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, φέρνοντας προ τετελεσμένων το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 5 Απριλίου. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί το θέμα και αναμένεται  ότι θα υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση απόψεων στα εκκρεμή ζητήματα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς η  επιμονή της ελληνικής πλευράς ανάγκασε θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ να παρέμβουν, συνιστώντας στους σκληρούς τεχνοκράτες να επιδείξουν διαλλακτικότητα για να κλείσει το θέμα.

Χαμηλότερα πλαφόν

Τα δύο επίμαχα θέματα  είναι η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί με υποθήκη/προσημείωση πρώτης κατοικίας και η τύχη των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με  τον παλαιό νόμο Κατσέλη.

Οι Θεσμοί απέκλεισαν αρχικά την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας. Τώρα έχουν «υποχωρήσει» στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι οι όροι ένταξης: Να χαμηλώσουν τα πλαφόν οφειλής,  αξίας κατοικίας και καταθέσεων του οφειλέτη.

Ενώ στο σχέδιο της κυβέρνησης ορίζεται ανώτατο όριο 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ, οι Θεσμοί βάζουν πλαφόν 50.000 ευρώ για την οφειλή και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη επιχειρηματία.

Χαμηλότερα πλαφόν οφειλής-αξίας κατοικίας- καταθέσεων ζητούν να ισχύσουν και για όλους τους δανειολήπτες.

Οι  αιτήσεις της τελευταίας στιγμής

Οσον αφορά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με τον παλαιό νόμο Κατσέλη, ζητούν να  εξετασθούν με βάση τα παλιά κριτήρια.  Ετσι θα αποκλεισθούν πολλοί δανειολήπτες, που έσπευσαν να  υποβάλουν αίτηση τον Δεκέμβριο 2018 ενόψει εκπνοής του νόμου και στο δίμηνο της παράτασης έως τις 28 Φεβρουαρίου, επιδιώκοντας ουσιαστικά να εξασφαλίσουν προσωρινή προστασία και όχι να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την απαίτηση των Θεσμών, η οποία συνεπάγεται αποκλεισμό δανειοληπτών με συνολικές οφειλές της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται με προοπτική να κλείσουν μέχρι την Τρίτη οι περισσότερες εκκρεμότητες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα