Πολιτική

DW: Κατά της λιτότητας ο προϋπολογισμός 2017 του Ρέντζι


Φοβούμενος το κρίσιμο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου ο Ιταλός πρωθυπουργός προχωρεί σε σειρά μέτρων τόνωσης της κοινωνικής πολιτικής. Διακινδυνεύει την αύξηση του δημόσιου χρέους και τις επιπλήξεις των Βρυξελλών.

Υπό το μεγεθυντικό φακό των Βρυξελλών θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, που ενέκρινε χθες βράδυ η ιταλική βουλή. Οι προβλέψεις του που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την τόνωση της κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης, αποβλέπουν στη δημιουργία θετικού κλίματος ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος του ερχόμενου Δεκεμβρίου για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θεωρείται σημείο καμπής για την κυβέρνηση Ρέντζι.

"Διψάμε για θετικά αποτελέσματα"

"Η Ιταλία δεν είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, αλλά έπειτα από δυόμιση χρόνια διψάμε για θετικά αποτέλεσμα", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου, κάνοντας σαφές ότι με τα νέα μέτρα διευρύνεται το κρατικό χρέος πάνω από το 2% όπως είχε αρχικά υποσχεθεί. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ρέντζι παρουσίασε χθες βράδυ τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017. Στα πλαίσια της τόνωσης της κοινωνικής πολιτικής, στα διάφορα μέτρα περιέχεται και η πρόσληψη τεσσάρων χιλιάδων γιατρών και τριών χιλιάδων νοσοκόμων. Συνολικά, στο ταμείο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, την επόμενη χρονιά θα δοθούν δυο δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ότι φέτος.

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, μετά από μακρά διαπραγμάτευση, αποφασίσθηκε η πρόσληψη είκοσι πέντε χιλιάδων αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών στα κρατικά σχολεία. H κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρώμης ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο εξής, θα μειωθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για τους πολίτες που έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς το ιταλικό δημόσιο. Το κείμενο του προϋπολογισμού θα αποσταλεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει να το αξιολογήσει.

Κινδυνεύει ο Ρέντζι

Ο Ματτέο Ρέντζι ποντάρει σε αύξηση του ΑΕΠ για το 2017 της τάξης του 1%, έστω κι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τράπεζα της Ιταλίας περιορίζουν τη σχετική πρόβλεψη στο 0,8%. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια, και από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Δηλαδή, από το εάν οι δαπάνες για το προσφυγικό και την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, θα μπορέσουν να μην υπολογισθούν τελικά στην σχέση ελλείμματος-AΕΠ.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη δίνοντας συνεχή μάχη κατά της λιτότητας. Σε αυτή την λογική, εντάσσεται και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός παρά τα στενά όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί. Σε ενάμιση μήνα, άλλωστε, οι Ιταλοί ψηφίζουν για το δημοψήφισμα που αφορά στις συνταγματικές αλλαγές. Και αν δεν κερδίσει το "ναι", η πολιτική καριέρα του Ρέντζι κινδυνεύει πολύ σοβαρά…

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις