Συναλλακτική άπνοια επικρατεί στο χρηματιστήριο, ενώ οι δείκτες κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας μικρά κέρδη. Ο μικρός τζίρος - ούτε 5 εκατ. την πρώτη ώρα - υποδηλώνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, αποφεύγοντας κινήσεις υψηλού βραχυχρόνιου ρίσκου. Χωρίς κατεύθυνση οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου κυριαρχεί η μεταβλητότητα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου θα συζητηθεί εάν το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης θα τερματισθεί τον Σεπτέμβριο, ή αν θα παραμείνει ως "εφεδρεία" για να χρησιμοποιηθεί όταν και εφ'όσον το απιατήσουν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Κόντρα στην πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών που συμμετέχουν στο ΔΣ, ο Μάριο Ντράγκι θέλει να επιβάλει το αποκαλούμενο "easing bias" - να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα επανάληψης, ακόμη και επέκτασης, του QE, προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες και η οικονομία της Ευρωζώνης.
Το ζήτημα αυτό ενδιαφέρει βέβαια την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν έχου επωφεληθεί μέχρι τώρα από την ποσοστική χαλάρωση.
Εάν υπερισχύσει η άποψη του Ντραγκι, οι αγορές θα μπορούν ελπίζουν ότι σε τυχόν επιδείνωση των συνθηκών το QE μπορεί να έλθει αρωγός.
Προς παρόν στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν πολλές άλλες πηγές αβεβαιότητας, με κυρίαρχο ζήτημα τα ελληνοτουρκικά.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ταλαντευόμενη μεταξύ σταθεροποίησης και περαιτέρω διόρθωσης. Η κατεύθυνση θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία των διεθνών αγορών.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε κάποια βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση. Ομως οι βασικοί δείκτες βρίσκονται ήδη στην "κόψη του ξυραφιού", σε περιοχές κρίσιμων στηρίξεων τις οποίες δεν αποκλείεται να διασπάσουν καθοδικά.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε μικρό εύρος διακύμανσης, από τις 799,81 μονάδες (+0,18%), μέχρι τις 804,52 (+0,77%). Τώρα βρίσκεται στις 801, με κέρδη 0,33%.
Ανοδο 0,30% σημειώνει ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.055 μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενιχύεται οριακά (+0,10%).
O δείκτης των τραπεζικών μετοχών πήγε νωρίτερα μέχρι +1,09% και στη συνέχεια διολισθαίνει. Τώρα τα κέρδη του έχουν περιορισθεί σε 0,25% Προηγούνται Eurobank +1% και Εθνική +0,7%. Αμετάβλητη η Alpha, Πειραιώς και Attica Bank -0,6%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Lamda, Βιοχάλκο και Σαράντης με +2,7%. ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ ενισχύονται κατά 1,2%.
Στο κόκκινο Motor Oil και ΟΠΑΠ -0,5%.