Οικονομία

Δημοσιονομικό «παράθυρο» 2% του ΑΕΠ για πρόσθετα μέτρα στήριξης


Μια ευχάριστη είδηση-εξέλιξη που ενισχύει την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να βρει δημοσιονομικό χώρο και περιθώρια, προκειμένου να υιοθετήσει νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, ήρθε σήμερα από την Eurostat. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2021, έκλεισε στο 5% του ΑΕΠ, αισθητά πιο χαμηλά από το 7% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. 

Προφανώς η εν λόγω εξέλιξη έχει θετικό πρόσημο, ωστόσο δεν δημιουργεί απευθείας δημοσιονομικό χώρο, διότι η χώρα παράγει ελλείμματα και όχι πλεονάσματα. Διευκολύνει, όμως, αναμφίβολα τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, καθώς η διαφορά των 2 ποσοστιαίων μονάδων (7% η πρόβλεψη και 5% το τελικό αποτέλεσμα), μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς σε 3,5 δισ.ευρώ, ποσό που «απελευθερώνεται» προς πάσα χρήση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,2% το 2020, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5% από 7,2% του ΑΕΠ και το χρέος γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε σε 193,3% του ΑΕΠ από 206,3% ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν ενσωματώνουν τον παραμικρό αστερίσκο, ενώ όσον αφορά το 2020 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου, δεν υπάρχει μεταβολή στην εκτίμηση για το χρέος και καταγράφεται μια οριακή αναθεώρηση στο έλλειμμα από το 10,1% του ΑΕΠ στο 10,2% του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ το 2021 εκτιμάται στα 182,83 δισ. ευρώ από 165,326 δισ. το 2020, οριακά χαμηλότερο σε σχέση με τα 183,250 πριν την πανδημία, το 2019.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό, στις 30 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στην Κομισιόν τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό το 2022 στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιοριστεί στο 3% εφέτος έναντι στόχου 4,5% και ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 5,5% όταν ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί με παραδοχή για μέσο εναρμονισμένο δείκτη 0,8%.

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 "βλέπει" το ΔΝΤ

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον καλπάζοντα πληθωρισμό που σαρώνει την Ευρώπη και την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, προβλέπει το ΔΝΤ, ενώ πτωτική πορεία θα διαγράψει και το χρέος τα επόμενα χρόνια, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως δεν θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Το Ταμείο προβλέπει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας από το 5,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,9% εφέτος και την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Στην έκθεση του για τη δημοσιονομική πολιτική (Fiscal Monitor), το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 2% το 2027.

 

Διαβαστε επισης