«Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, το ΤΑΙΠΕΔ θα απορροφηθεί από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και πλέον θεσπίζεται νέο και πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου και με μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές του».
Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης Νικόλαου Βρεττού, ο οποίος υποστήριξε ότι «τελικά το ΤΑΙΠΕΔ, από ένα ταμείο που μας επιβάλανε οι δανειστές μας έτσι ώστε να αξιοποιεί και να αξιολογεί την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, καταντά ένας μάνατζερ που θα μπορεί να αγοράζει και να πωλεί κατά το συμφέρον των διαμεσολαβητών και όχι του Δημοσίου».
Ο κ. Δήμας απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Βρεττού, αντιτείνοντας ότι «ως κυβέρνηση ευθύνης που είμαστε, φροντίζουμε να αξιοποιούμε την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ τα τελευταία 10 χρόνια, πάντοτε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», και πρόσθεσε ότι «το σύνολο των εσόδων του κατευθύνεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους».
Όπως είπε ο κ. Δήμας, «διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απορροφούνται από το Υπερταμείο, συγχωνεύονται με αυτό, συστήνεται επενδυτικό ταμείο με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων».
«Άρα το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω της μεγάλης τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει αποκτήσει στα 10 χρόνια λειτουργίας του, έχει διευρύνει ήδη το ρόλο του, με την μονάδα ωρίμανσης στρατηγικών επενδύσεων, κάτι που αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω εντός του πλαισίου του Υπερταμείου και όχι μόνο ως μία αυτόνομη θυγατρική», σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι επιπλέον αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να «τρέξει» όλους τους διαγωνισμούς υπηρεσιακών στοιχείων του Υπερταμείου, όπως για παράδειγμα τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και διαγωνισμούς για άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως της Εταιρίας Ακινήτων (ΕΤΑ), πάντα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.