Πολιτική

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τους διαλόγους στο Eurogroup - Απογοητευμένος ο Τσακαλώτος από το ΔΝΤ


Πίσω από τη «βιτρίνα» της ανακοίνωσης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ήταν σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ιδιαίτερα δυσοίωνη για την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (και άρα τη λήψη πρόσθετων μέτρων) να θεωρείται εμμέσως πλην σαφώς δεσμευτική.

Η εφημερίδα αποκάλυψε διαλόγους που φέρεται να είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευλκείδης Τσακαλώτος με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. «Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα. Αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές» φέρεται να προειδοποίησε, σύμφωνα με το άρθρο, ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, με την απάντηση των θεσμών, όπως αναφέρει το «Βήμα», να είναι: «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, τότε να πάτε».

«Ήταν ένα πολύ κακό Eurogroup. Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο κακό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη “χρυσόσκονη” για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες. Ωστόσο, το μεσημέρι της Κυριακής, με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τους διαλόγους και το δημοσίευμα ως αναληθές: «Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα "το Βήμα της Κυριακής" και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Απογοήτευση Τσακαλώτου από τη στάση του ΔΝΤ

 «Με έχει απογοητεύσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εφημερίδα «Real News». «Λάμπει δια της απουσίας του στη διαπραγμάτευση. Δεν δίνει καμιά μάχη για να στηρίξει την ανάλυσή του, ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι λύση στο πρόγραμμα. Και ούτε πιέζει σοβαρά τους Ευρωπαίους να συγκλίνουν με τη θέση του ότι απαιτείται μεγαλύτερη μείωση του χρέους ή ότι δεν βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα με το 3,5%».

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος καθιστά σαφές ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2019 και το 2020:  «Να συμφωνήσουμε ίσως για παράταση του κόφτη, εάν χρειαστεί. Αλλά νέα μέτρα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι εάν οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στα οφέλη της ανάκαμψης, «τότε η Ευρώπη και η Ευρωζώνη θα διαλυθούν», καθώς «οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχύονται κάθε μέρα».

 Ο  κ. Τσακαλώτος στις δηλώσεις του στην εφημερίδα φάνηκε να αισιοδοξεί ότι «οι πιο πολλοί παίκτες δεν θέλουν εκλογές (σ.σ. στην Ελλάδα), ούτε ένα Grexit» καθώς οι συνθήκες λόγω Brexit, προσφυγικού και επικείμενες εκλογές σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συνδράμουν ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα της Ελλάδας. «Εξάλλου, αν βγει μια χώρα από την Ευρωζώνη, δεν θα είναι μόνη της, θα ακολουθήσουν πολλές. Μόλις μια χώρα βγει, οι αγορές θα τσακίσουν την επόμενη χώρα» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

 Οι παραδοχές στη Βουλή

 Μία ημέρα πριν, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φάνηκε ιδιαίτερα ειλικρινής παραδεχόμενος τα βαριά μέτρα που έχουν πλήξει τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις και ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει ανάπτυξη μέχρι και το 2020.

«Ομολογούμε ότι έχουμε χτυπήσει τους μεσαίους πολίτες και επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάστασή τους» παραδέχτηκε, εξηγώντας ότι επωμίσθηκαν μεγάλο βάρος.

Είπε ακόμη ότι «δεν φτάνει το 2017 και το 2018 να έχουμε ανάπτυξη. Δεν κοροϊδεύουμε  κανένα, μπορεί να μην έχουμε (ανάπτυξη) το 2019 και το 2020, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα» και ανέφερε ότι «η φοροδιαφυγή το λαθρεμπόριο είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν είχαμε ιδέα πόσο δύσκολη υπόθεση ήταν» είπε λέγοντας ότι «κάνουμε αυτοκριτική».

Σε προηγούμενη τοποθέτηση του από το βήμα. ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε την απειλή επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, μίλησε για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης «νέου μηχανισμού» προκειμένου να καλυφθεί το κενό για την περίοδο 2019 – 2020 δημιουργώντας απορία στους βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το αν υπονοεί 4ο μνημόνιο.

«Για τη μετά περίοδο. Τα έτη 2019-2020, το ΔΝΤ μας λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, όπου εντασσόμαστε και εμείς» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις