Άμυνα & Διπλωματία

Δένδιας: Ελλάδα και Γαλλία άγκυρα σταθερότητας απέναντι στις προκλήσεις


Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα: Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας "πιο στενές από ποτέ

Τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, αλλά και το «άριστο επίπεδο» των σημερινών σχέσεων ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό του στη χθεσινή δεξίωση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας.

Ειδικότερα, αποτυπώνοντας το στίγμα των διμερών σχέσεων, εξέφρασε την πεποίθηση πως έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. «Λειτουργούν ως άγκυρα σταθερότητας απέναντι στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ιδιαίτερα όταν η ειρήνη και η ασφάλεια κινδυνεύουν στην ήπειρό μας από την Ανατολή έως τον Νότο, σε μια εποχή που οι ρεβιζιονιστικοί δρώντες, οι ρεβιζιονιστικές ατζέντες αγωνίζονται να αναλάβουν τα ηνία», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η αξιοσημείωτη πρόοδος της διμερούς συνεργασίας επισφραγίστηκε στην πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για τη δημιουργία της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια. Όπως τόνισε, Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινό όραμα για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν.

Στο ακροτελεύτιο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως Ελλάδα και Γαλλία θα συνεχίσουν να μη φείδονται προσπαθειών για την προώθηση του κοινού οράματός τους για μία δημοκρατική, για μία ισχυρή, για μία ενωμένη Ευρώπη.

Τέλος, συνεχάρη τη Γαλλία για την «επιτυχημένη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έως τον Ιούλιο.

Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα: Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας "πιο στενές από ποτέ

Στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας που είναι «πιο στενές από ποτέ» και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, η οποία βαδίζοντας με κυβέρνηση μειοψηφίας «οφείλει» να μάθει την τέχνη του «συμβιβασμού», αναφέρθηκε ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους επίσημους προσκεκλημένους στη χθεσινοβραδινή δεξίωση, με αφορμή την εθνική γιορτή της Γαλλίας, με κορυφαίο εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ειδική μνεία έκανε ο Γάλλος πρέσβης στα «ελληνικά Rafale τα οποία πέταξαν πάνω από το Παρίσι» κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου.

«Η γαλλο-ελληνική σχέση είναι πιο στενή από ποτέ, ενισχυμένη από την στρατιωτική συνεργασία που έχουμε υπογράψει. Συμβολικά, τα ελληνικά Rafale πέταξαν το πρωί (χτες) πάνω από το Παρίσι με την ευκαιρία της στρατιωτικής παρέλασης. Η σχέση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι εξαιρετική και οι δύο λαοί τρέφουν ο ένας για τον άλλον μια αληθινή αμοιβαία εκτίμηση», είπε ο κ. Μεζονάβ.

Αναφέρθηκε στην «επανεκκίνηση» της οικονομικής συνεργασίας και ιδιαίτερα τους τομείς των μεταφορών, των ΑΠΕ και της άμυνας, επισημαίνοντας και τον «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό των Γάλλων τουριστών που επισκέπτονται εφέτος την Ελλάδα. «Από το τέλος της ελληνικής κρίσης, η οικονομική σχέση των δύο χωρών επανεκκινεί. Πολλά συμβόλαια υπογράφηκαν μεταξύ των γαλλικών εταιριών Alstom, Thales, EDF, Vinci, Akuo, et bien sûr Naval Group et Dassault στους τομείς των μεταφορών, των ΑΠΕ και της άμυνας. Ο αριθμός των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικός, αυτή τη χρονιά».

Σημαντική θέση κατέχει στην Ελλάδα και ο γαλλικός πολιτισμός, πρόσθεσε ο ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «περισσότεροι από το 50% των νέων Ελλήνων επιλέγουν τα Γαλλικά ως δεύτερη γλώσσα», ενώ «διαπιστώνει καθημερινά το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τη γαλλική λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο»

Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ που μόλις ολοκληρώθηκε, έκανε αναφορά στην επάνοδο του «τραγικού πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο» χαιρετίζοντας την ίδια στιγμή την παρουσία στη δεξίωση του Ουκρανού πρέσβη στην Ελλάδα Σέργκι Σουτένκο, για να τονίσει ότι «οι Ευρωπαίοι ούτε διχάστηκαν ούτε απέφυγαν τις ευθύνες τους». Αυτό που διαβεβαίωσε ότι θα μείνει μετά το τέλος της γαλλικής Προεδρίας είναι ότι «η οικοδόμηση της Ευρώπης είναι και θα μείνει στο κέντρο των προτεραιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και της γαλλικής κυβέρνησης»

Περνώντας στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, είπε ότι οι Γάλλοι ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επενεξελέγη με το 58% των ψήφων, αλλά δεν του έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Εχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση μειοψηφίας και μια νέα κατάσταση για το καθεστώς που δημιουργήθηκε από τον Σαρλ ντε Γκολ το 1958. «Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε την κουλτούρα του συμβιβασμού. Πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των μεγάλων προκλήσεων που συνιστούν για όλους μας η κλιματική απορρύθμιση, η εκτράχυνση των διεθνών σχέσεων και η άνοδος των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων».

Στο κλείσιμο της μικρής ομιλίας, έδωσε έμφαση στο «παγκόσμιο και ενωτικό» μήνυμα που περικλείει το τρίπτυχο «ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» το οποίο «ενέπνευσε τον ελληνικό λαό πριν 200 χρόνια» για να προσθέσει ότι «αυτό το μήνυμα του 1789 έλκει τις βαθύτερες ρίζες του από την αρχαία Ελλάδα και πρόσφερε σε όλο τον κόσμο την αναζήτηση του κοινού αγαθού, του γενικού συμφέροντος, της αλήθειας και της δικαιοσύνης».

Στη δεξίωση παρέστησαν μεταξύ των πολιτικών, πλην του κ. Δένδια, ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κ. Φραγκογιάννης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο τομεάρχης Οικονομικών Γ. Τσίπρας, διπλωμάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ηταν η πρώτη φορά που ο πρέσβης της Γαλλίας δέχθηκε τους επίσημους προσκεκλημένους από το 2019 και ήταν μια χωριστή δεξίωση απ' αυτή που δόθηκε την προηγούμενη ημέρα για τη γαλλική κοινότητα στην Ελλάδα και τους Ελληνες φίλους της Γαλλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα