Άμυνα & Διπλωματία

Δένδιας: Εγκάρδια επανεκκίνησης στις ελληνορωσικές σχέσεις


Για την επίτευξη μιας ειλικρινούς και εγκάρδιας επανεκκίνησης στις ελληνορωσικές σχέσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 FM», μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί ένας χρήσιμος «δίαυλος συνεννόησης» μεταξύ της Ρωσίας «σε μια πορεία αλληλοκατανόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», καθώς, όπως πρόσθεσε, «η Ρωσία πρέπει να είναι κομμάτι της ασφάλειας της Ευρώπης».

«Μπορούμε να είμαστε ένας "honest broker", κάποιος δηλαδή ο οποίος λέει την αλήθεια καθαρά και στις δύο πλευρές και βοηθάει να λυθούν οι παρανοήσεις. Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε μια μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία. Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε το ΝΑΤΟ. Όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε εξαιτίας της θέσης μας και της ιστορίας μας στην επίλυση παρεξηγήσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκε το πιθανό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές, αλλά και τα θέματα των υπαρχόντων αγωγών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι έγινε ενημέρωση προς τη Ρωσία για την τουρκική συμπεριφορά, ποια είναι η κατάσταση στο Κυπριακό και ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο.

«Τους εξηγήσαμε τι περαιτέρω θέλουμε εμείς, γιατί θα προτιμούσαμε οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις της ρωσικής πλευράς, όσον αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να είναι πιο καθαρές», είπε.

Άμεσο το ενδιαφέρον της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδος για την περιοχή είναι «άμεσο» και το συζητά με τους εταίρους της, Ιταλούς, Γάλλους και Γερμανούς.

«Έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κενό πολιτικής απέναντι σε αυτές τις χώρες. Και στη Βόρειο Μακεδονία και στην Αλβανία. Τις έχει αφήσει στο "περίμενε". Το "περίμενε" δεν είναι πολιτική. Γιατί το "περίμενε" δεν είναι καν θέση».

Κατά την αυριανή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αρχικά θέλει να κουβεντιάσει και με τους δύο, να δει τι βλέπουν, ποια είναι η εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες.

Τόνισε, δε, ότι η γειτονιά αυτή της Ελλάδος είναι χώρος για τον οποίο η ελληνική οικονομία πρέπει και οφείλει να δραστηριοποιηθεί ξανά μετά την οικονομική κρίση. Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί δεν θέλουμε αποτυχίες. Ξέρετε, το να βάλεις ένα θέμα σε ένα Συμβούλιο, το βάζεις όποια στιγμή θέλεις, δεν σε εμποδίζει κανένας. Το ερώτημα είναι τί θα γίνει. Διότι, αν τα "όχι" είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης. Σε επαναφέρει σ' ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο».

Ανάγκη διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ορίζεται ως «αντι-Τουρκία» και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα «να έχει μια ειλικρινή σχέση με την Τουρκία».

«Πρέπει να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας και ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία. Καθαρές κουβέντες, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε. Δεν σημαίνει καθόλου ότι θα συμφωνήσουμε. Όμως, ο διάλογος πρέπει να υπάρχει και οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν και η αλληλοκατανόηση, έστω και της διαφορετικής θέσης, πρέπει πάντοτε να υπάρχει».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ακόμη τη σημασία της κατοχύρωσης και νομικά της αμυντικής σχέσης της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, «όχι εναντίον της Τουρκίας», αλλά «υπέρ της ασφάλειας».

Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου Πρόεδρου Xi Jinping στην Αθήνα, εκφραζοντας ότι η Κίνα προτεραιοποιεί τις σχέσεις της με την Ελλάδα..

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις