Χρηστικά

Δεκάδες έρευνες της ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ – Πάγωσαν ΑΦΜ (πίνακας)


Αύξηση της φοροδιαφυγής και ειδικότερα της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ από «εξαφανισμένους εμπόρους», εντόπισαν οι έρευνες της ΑΑΔΕ μέσα στο 2020 και πάγωσε περισσότερα από 130 ΑΦΜ.

Λόγω της πανδημίας, η οποία περιόρισε τους προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους, η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), εστίασε σε ειδικούς ελέγχους που «μυρίζουν» μεγάλη φορολογική απάτη.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν στο στόχαστρο οι «εξαφανισμένοι έμποροι», όπως είναι η κωδική τους  ονομασία, ή αυτούς που ετοιμάζονται να «εξαφανιστούν» και να φεσώσουν Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης  Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 189 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Σημειώνεται πως ο αριθμός τους είναι κατά 15,2% αυξημένος σε σχέση με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το 2019, όταν είχαν ολοκληρωθεί 164 έρευνες για απάτες.

Επίσης, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ξεκίνησαν 197 νέες έρευνες για απάτες στον ΦΠΑ και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου βρισκόταν σε εξέλιξη 81 έρευνες.

Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου, από τις έρευνες για τις απάτες στον ΦΠΑ ανήλθαν σε 16,84 εκατ. ευρώ.

Απενεργοποίηση ΑΦΜ

Τα ευρήματα των ερευνών της ΥΕΔΔΕ ήταν εντυπωσιακά, καθώς με βάση τους ολοκληρωμένους ελέγχους, προχώρησε στην απενεργοποίηση 132 ΑΦΜ, φυσικών προσώπων και εταιρειών, ως «εξαφανισμένων εμπόρων».

Ο αριθμός των παραβατών είναι αυξημένος κατά 13,8% σε σχέση με τον αριθμό των ΑΦΜ που απενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2019 που ήταν 116 ΑΦΜ «εξαφανισμένων εμπόρων».

Η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Σημειώνεται, πως, όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Έτσι, μεταφέρουν προϊόντα από μία εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ.

Πότε απενεργοποιούνται τα ΑΦΜ

Η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

  1. Δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη 
  2. Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή
  3. Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
  4. Διαπιστωθεί πως έχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.

Οι φορολογούμενοι που χάνουν το ΑΦΜ τους, μένουν «εκτός αγοράς», αφού δεν μπορούν:

  1. να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
  2. να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
  3. να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία
  4. να υποβάλουν οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
  5. να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  6. να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
  7. να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων
  8. να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.
  9. να λάβουν φορολογική ενημερότητα
  10. να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
  11. να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Διαβαστε επισης