Αντιδράσεις προκαλεί στην Αυστραλία νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης δημοσιογράφων που κατέχουν διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα. Εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας υποστήριξαν στη διάρκεια συζήτησης σε κοινοβουλευτική επιτροπή οτι οι νέοι νόμοι που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ξένης παρέμβασης θα «ποινικοποιήσουν τη δημοσιογραφία».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ξένης παρέμβασης, ποινή φυλάκισης θα αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, οι συντακτικές ομάδες και οι δικηγόροι για την κατοχή διαβαθμισμένων πληροφοριών, ακόμα και εάν δεν τις έχουν δημοσιεύσει. Πάνω από δώδεκα όμιλοι των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης στην Αυστραλία αντέδρασαν έντονα στις «εξαιρετικά βαριές» ποινές, με το αιτιολογικό οτι το νομοσχέδιο αυτό ποινικοποιεί όλο και περισσότερους γενναίους ανθρώπους οι οποίοι ως πληροφοριοδότες δίνουν υλικό στους δημοσιογράφους, για άρθρα που αποσκοπούν στο δημόσιο συμφέρον.
Τονίζουν επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οτι το εν λόγω νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα απο τις διαφημίσεις. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν οτι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πολύ ευρύ και διφορούμενο και δεν ξεκαθαρίζει εάν ισχύει για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Τονίζουν οτι στην περίπτωση που τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης δεν περιλαμβάνονται στον νόμο, τότε δημιουργείται ένα ανομοιογενές πεδίο ανταγωνισμού.
Επιφυλακτική επίσης εμφανίσθηκε και η πανεπιστημιακή κοινότητα με το σκεπτικό οτι οι νέοι νόμοι ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για τις πηγές χρηματοδότησης και τις συνεργασίες με τους διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους.