Ο αριθμός των απασχολουμένων στη Βρετανία αυξήθηκε, ενώ κοντά σε υψηλό έτους ανήλθε δείκτης που αποτυπώνει το ρυθμό αύξησης των μισθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και ίσως αποτελέσουν κίνητρο για κάποιους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας να θεωρήσουν ότι θα πρέπει σύντομα να αυξηθούν και πάλι τα επιτόκια.
Η στερλίνα ανήλθε στο 1,41 δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδό της έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά την ψήφο του 2016 υπέρ του Brexit, ενώ οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο μετά την ανακοίνωση των καλύτερων από τα αναμενόμενα στοιχείων.
Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε το 2017 καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός – που ήταν αποτέλεσμα της υποτίμησης της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit – έπληξε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ωστόσο, οι προβλέψεις για μεγαλύτερο πλήγμα στην ανάπτυξη δεν επιβεβαιώθηκαν και η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 102.000 στους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από την περίοδο έως τον Ιούλιο, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στο επίπεδο ρεκόρ των 32,2 εκατ.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο αριθμός των απασχολουμένων να μειωθεί κατά 13.000.
Σύμφωνα με την ONS, οι αποδοχές των εργαζομένων, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,4% για τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, που είναι η υψηλότερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2016. Για τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών διαμορφώθηκε στο 2,3%. Συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, η αύξηση των μισθών διατηρήθηκε στο 2,5%.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών, στο 4,3%, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι.