Η εταιρείες Astellas US LLC, θυγατρική της Astellas Pharma Inc. στις Η.Π.Α, και Medivation, Inc. ανακοίνωσαν αποτελέσματα της μελέτης STRIVE, η οποία συνέκρινε την enzalutamide με τη bicalutamide σε ασθενείς με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη STRIVE, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Oncology» επετεύχθη σημαντική αύξηση επιβίωσης με στους ασθενείς που έλαβαν enzalutamide σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν τη bicalutamide. Στη μελέτη εντάχθηκαν 396 ασθενείς με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη από τις Η.Π.Α. ενώ τυχαιοποιήθηκαν 257 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο και 139 με μη μεταστατικό καρκίνο προστάτη οι οποίοι παρουσίαζαν πρόοδο νόσου, παρόλη τη θεραπεία με ανάλογες θεραπείες ή μετά από χειρουργικό ευνουχισμό. Στη μελέτη πέτυχαν τον πρωτεύοντα στόχο της, επιδεικνύοντας στατιστικά σημαντική αύξηση της ελεύθερης εξέλιξης της νόσου επιβίωσης υπέρ της enzalutamide σε σύγκριση με τη bicalutamide. Η διάμεση επιβίωση ήταν 19,4 μήνες στο σκέλος της enzalutamide συγκριτικά με τους 5,7 μήνες στο σκέλος της bicalutamide.
Στη μελέτη ο διάμεσος χρόνος παραμονής στη θεραπεία ήταν 14,7 μήνες στο σκέλος της enzalutamide έναντι 8,4 μηνών στο σκέλος της bicalutamide. Τα ποσοστά σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων που αναφέρθηκαν ήταν 29,4% για τους ασθενείς που έλαβαν enzalutamide και 28,3% για τους ασθενείς που έλαβαν bicalutamide. Καρδιολογικά ανεπιθύμητα συμβάντα βαθμού 3 ή υψηλοτέρου αναφέρθηκαν σε ποσοστό 5,1% στους ασθενείς που έλαβαν enzalutamide έναντι 4,0% σε αυτούς που έλαβαν bicalutamide. Στο σκέλος της enzalutamide καταγράφηκε 1 περίπτωση επιληπτικής κρίσης και καμία στο σκέλος της bicalutamide. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που παρατηρήθηκαν συχνότερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με enzalutamide περιλαμβάνουν κόπωση, οσφυαλγία, εξάψεις, πτώσεις, υπέρταση, ζάλη, και μειωμένη όρεξη, τα οποία συνάδουν με το προφίλ ασφάλειας της enzalutamide.
Η STRIVE είναι η δεύτερη μελέτη άμεσης σύγκρισης enzalutamide και bicalutamide. Η πρώτη ήταν η TERRAIN, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015 στην ηλεκτρονική έκδοση του Lancet Oncology.