Διεθνή

Αυξάνεται η εμπλοκή της Κίνας στη Ρωσοουκρανική διαμάχη


Αυξάνεται η εμπλοκή της Κίνας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, με τη Δύση να κατηγορεί το Πεκίνο για άμεση εμπλοκή και στήριξη της Μόσχας με πολεμικό υλικό.

Η Κίνα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρουσιάζεται να κλείνει ενεργειακές συμφωνίες με τη Μόσχα, αλλά και τηρεί επισήμως μια μεσοβέζικη στάση και να ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο βέβαια δεν ακολουθήθηκε κυρίως από τον Ζελένσκι και τη Δύση.

Η Κίνα όπως και άλλες χώρες, καθώς έχει πρωταρχικό στόχο τα συμφέροντά της, έχει καταφέρει να παίρνει φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία και να εξάγει προϊόντα κυρίως υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία μέσω Τουρκίας. Η Δύση κατηγορεί το Πεκίνο ότι στέλνει τσιπάκια για πυραύλους, αλλά ακόμα και αν ισχύει αυτό είναι αρκετά οξύμωρο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 70 χώρες για να στηρίξουν με πολεμικό υλικό την Ουκρανία, να κατηγορούν την Κίνα ότι βοηθάει με τσιπάκια τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Η αλήθεια είναι ότι Κίνα αντιλαμβάνεται ότι αν κερδίσει η Δύση έναντι της Ρωσίας μετά παίρνει σειρά η ίδια (όχι απαραίτητα με πόλεμο), αλλά  και μια συντριπτική νίκη της Μόσχας θα την καταστήσει τη Ρωσία μεγάλο παίκτη στο διεθνές πολυπολικό σύστημα.

Βέβαια κανένα από τα δύο δε φαίνεται σήμερα εφικτό, ούτε φαίνεται να χάνει η Ρωσία ούτε να κερδίζει συντριπτικά.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβαθμίζει τις χώρες των BRICS και του Συμφώνου της Σαγκάης και θα αναγκάσει την Κίνα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό έναντι του διευρυμένου ΝΑΤΟ.

Ήδη έχει εξασφαλίσει τις ενεργειακές της πηγές από τη Ρωσία και προετοιμάζεται για την αναμέτρηση η οποία θα ξεκινήσει ως οικονομική αλλά ουδείς γνωρίζει τη συνέχεια.

Οι χώρες της Δύσης, η μία μετά την άλλη απαγορεύουν κινεζικές τεχνολογίες όπως το 5G, τη Huawei, το  ΤικΤοκ κλπ, προσπαθώντας να περιορίσουν την επιρροή και την πρόσβαση του Πεκίνου στις δυτικές χώρες. Η Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει αλλά η επιλογή προσώπων μη αρεστών στη Δυση στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος ΚΚΚ αποκαλύπτει την κατεύθυνση της σύγκρουσης.

Υπάρχει και κάτι ακόμη. Η Δύση με την παροχή τεράστιων ποσοτήτων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει ζήτημα ελλείψεων απέναντι σε μία Κίνα δεν έχει εμπλακεί στον πόλεμο. Και ακόμη η Κϊνα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα απέραντο εργοστάσιο, ενώ στη Δύση αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να σταματήσει «αιμορραγία» οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο, τα οποία δεν κατασκευάζονται στα εργοστάσια και δίνονται στη συνέχεια, αλλά αποσύρονται από τους στρατούς των χωρών, με εξαίρεση της ΗΠΑ, η οποία έχει πολύ μεγάλα αποθέματα.

Η Κίνα θα αναγκαστεί να βοηθήσει τη Ρωσία μόνο αν αντιληφθεί ότι χάνει, αλλά μέχρι τότε η Μόσχα έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα της από το να χρησιμοποιήσει υβριδικά χτυπήματα, μέχρι τα πυρηνικά.

Πέραν της Ρωσίας, ο παγκόσμιος ρόλος της Κίνας φάνηκε στην πρόσφατη προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν που δείχνει πως το Πεκίνο και έχει δύναμη και εκμεταλλεύεται τα λάθη κυρίως των ΗΠΑ.

Επίσης είναι μια απόντηση στη διείσδυση που επιχειρεί η Ουάσιγκτον στην Ασία ενάντια στα συμφέροντα Κϊνας-Ρωσίας.

Και βέβαια στην όλη κατάσταση ηττημένη είναι η Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να βρει ενεργειακούς πόρους άμεσα και από την άλλη να αναζητεί ρόλο στο διεθνές σύστημα, καθώς όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα