Οικονομία

Αχτσιόγλου: Να προστατευθούν οι δανειολήπτες- Κρατική συμβολή στην αποπληρωμή


Την άποψη πως «βρισκόμαστε ενόψει της υλοποίησης ενός συνολικού σχεδιασμού αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, όπως έχει ήδη προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός», εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», σημειώνοντας πως πρόκειται «ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα νόμο Σταθάκη-Κατσέλη, προκειμένου να προστατευθούν οι δανειολήπτες για δάνεια πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα να υποστηριχτούν στην αποπληρωμή των δανείων τους μέσω ενίσχυσης που θα δίνεται από το κράτος».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «το Δημόσιο θα έρθει στην πραγματικότητα να καλύψει ένα μέρος της οφειλής, συμβάλλοντας στην αποπληρωμή του δανείου, μέσω μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δανειολήπτες», συμπληρώνοντας πως «η επιδότηση για το δάνειο της πρώτης κατοικίας έχει προβλεφτεί ήδη στον προϋπολογισμό του 2019, εντός του συνολικού πακέτου για το στεγαστικό επίδομα». Το συνολικό σχήμα που θα έρθει, σημείωσε, «θα παρέχει τη σημερινή προστασία, οπότε να μη δημιουργείται ανησυχία σε αυτό. Αντιθέτως, το νέο σχήμα θα έχει και το επιπρόσθετο βήμα της επιδότησης των νοικοκυριών».

Σχετικά με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων επεσήμανε ότι «δεν θεωρούμε πολιτικά ορθό οι κοινοβουλευτικές ομάδες οι οποίες εξελέγησαν από τον ελληνικό λαό και υποστηρίχτηκαν για να έχουν φωνή εντός του Κοινοβουλίου, να διαλύονται κατά τη διάρκεια της ίδιας της κοινοβουλευτικής θητείας. Οφείλει να ανοίξει ένας διάλογος επ΄ αυτού. Το ζήτημα δεν είναι νομικό. Είναι πολιτικό. Και αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει».

Για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός πήρε μία απόφαση μεγάλης πολιτικής τιμιότητας. Αν και δεν ήταν απαραίτητο συνταγματικά, θέλησε να μην υπάρχουν σκιές για το αν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής αυτή η κυβέρνηση για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της».

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας ανέφερε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ότι «ελήφθη κατόπιν απόλυτης και αυστηρής μελέτης όλων των επιπτώσεων που θα έχει στα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην απασχόληση. Αντιθέτως, θα έχει μία προωθητική τάση στην οικονομία μέσα από την τόνωση της ζήτησης», για να προσθέσει, επίσης, πως«το επίπεδο της αύξησης θεωρώ πως είναι ουσιαστικό, ως προς την ενίσχυση των εργαζομένων και ιδίως των νέων, συνάμα όμως και αρκετά ασφαλές, ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Εν συνεχεία, δήλωσε οτι «το επίπεδο της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν αποτελεί αντικείμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αυτό το γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι των θεσμών, που στην τελευταία μας συνάντηση τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι η αρμοδιότητα για το επίπεδο κατώτατου μισθού ανήκει στην απόλυτη κυριαρχική σφαίρα της ελληνικής κυβέρνησης».

Κλείνοντας, η κ. Ατχσιόγλου μίλησε και για την παράταση που δόθηκε στις επιχειρήσεις, μέσω υπουργικής απόφασης, ώστε μέχρι 28/02/2019 να δηλώσουν τις αυξήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», λέγοντας ότι «το ΣΕΠΕ θα είναι παρόν στην αγορά εργασίας προκειμένου να συλλάβει φαινόμενα παραβατικότητας», καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες σε περιπτώσεις παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις