Η AXA συμμετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής (Global Platform Summit) του ΟΗΕ για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές (UNISDR), με συμμετοχή κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθούν λύσεις για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (resilience) έναντι των κλιματικών κινδύνων.
Η AXA αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές, μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε μετά τη σημαντική αύξηση καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με οικονομικές απώλειες κοντά στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.
Η αυξημένη αστικοποίηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το υψηλό κόστος καταστροφών με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καλούνται να βρουν λύσεις από κοινού. Η πρωτοβουλία του ΟΗΕ θέτει κανονισμούς που υποστηρίζουν τις επενδύσεις και την καινοτομία, με στόχο την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας.
Ενδεικτικοί κανονισμοί είναι:
- Αναγνώριση κτιρίων βάσει συγκεκριμένων προτύπων ανθεκτικότητας.
- Δημοσιονομικοί κανόνες που δίνουν κίνητρα στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ανθεκτικές υποδομές.
- Νόμοι για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη χρήση γης που διασφαλίζουν ότι ο κίνδυνος για καταστροφές λαμβάνεται υπόψη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η AXA επεξεργάζεται ήδη τρόπους ενίσχυσης των οικοδομικών κανονισμών σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές, καθώς υπέγραψε μια διετή σύμπραξη με το UN-ΗΑΒΙΤΑΤ, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ που στοχεύει να μειώσει το οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών στους οικισμούς.
Στο πλαίσιο της σύμπραξης, ο Όμιλος θα χρηματοδοτήσει μελέτες και εργασία σε τέσσερις χώρες που έχουν πληγεί κατά κόρον από μεγάλες φυσικές καταστροφές: Ινδονησία, Φιλιππίνες, Πακιστάν και Αϊτή. Τα ευρήματα από αυτή την εργασία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών και ενός εργαλείου για χρήση σε όλο τον κόσμο από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα.
Η συνεργασία στοχεύει στην βελτίωση των οικοδομών σε χώρες που είναι ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές, στη βελτίωση των βασικών προδιαγραφών δόμησης και στην ενθάρρυνση προς τις χώρες, να «χτίσουν καλύτερα», να μειώσουν τους θανάτους και να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες λόγω καταστροφών.