Αρνητικό κλίμα διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια, με καταλύτες διαμόρφωσης τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας και τα στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μπαίνουν σε ύφεση, ενώ η “ατμομηχανή” της παγκόσμιας ανάπτυξης – η κινεζική - “κατεβάζει ταχύτητα”.
Κόντρα σ' αυτές τις εκτιμήσεις και τα αποθαρρυντικά στοιχεία, οι τιμές του αργού πετρελαίου ανακάμπτουν και το brent σημειώνει ημερήσια άνοδο πάνω από 10%, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη της τάξεως του 65%(!) από τα χαμηλά των 20,7 δολαρίων που είχε καταγράψει αυτή την εβδομάδα. Βασικός λόγος η αναμενόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και της προσφοράς.
Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο DAX χάνει περίπου 0,4%. Στη Wall Street οι απώλεις σταδιακά διευρύνονται και ο Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,3%.
Συναλλακτική άπνοια στο ΧΑ
Εικόνα σταθεροποίησης στο ταμπλό του ΧΑ, παρά τις έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, τις εναλλαγές προσήμων και τις απώλειες που κατέγραψαν πάλι οι τραπεζικές μετοχές.
Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος (μόλις 36,4 εκατ. ευρώ) υποδηλώνει ότι τα ξένα funds παραμένουν αδρανή και απρόθυμα να αναλάβουν ρίσκο, επιλέγοντας τη στάση αναμονής.
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι βασική παράμετρος θα είναι το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς.
Μετοχές και δείκτες
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη ώρα, καθώς ενισχύονταν οι τραπεζικές μετοχές. Ακολούθησαν έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, με υποτονική συναλλακτική κίνηση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +1,12% στις 547,5 μονάδες, γύρισε μέχρι τις 535,42 (-1,11%) και έκλεισε στις 540,74 με οριακές απώλειες 0,13%,
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,15%, τερματίζοντας στις 1.313,42 μονάδες.
Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκε και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης: Εκτινάχθηκε αρχικά στο +3%, γύρισε στο κόκκινο μέχρι -2,74% και έκλεισε με απώλειες 1,84%. Με θετικό πρόσημο η Attica Bank (+6,4%) και η Τρ. Ελλάδος (+1,1%). Αμετάβλητες Εθνική και Πειραιώς, Alpha -2,8%, Eurobank -3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΕΛΠΕ +4,6%, Aegean +3,9%, ΟΠΑΠ +3,2%, ΔΕΗ, Motor Oil και Jumbo +1,7%, Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,3%.
Στον αντίποδα ΟΤΕ -3,5%, Φουρλής -2,8%, Μυτιληναίος -2,4%, Ελλάκτωρ -2,2%, ΕΧΑΕ και Lamda -1,5%.