Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Μετά την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα, αλλά και την απαλλαγή εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή είναι μισθωτοί με μπλοκάκι, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να προωθεί αλλαγές και στις αποδείξεις δαπάνης.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης καταργεί και σε αυτό το σημείο το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος προέβλεπε εισφορές 20,2% υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας για όσους χρησιμοποιούν τις αποδείξεις δαπάνης.
Ωστόσο ζητούμενο είναι να μην δοθεί πάτημα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης με αποδείξεις δαπάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, προωθεί την κατάργηση των εισφορών για όσους πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης αλλά θα μειώσει το όριο που ισχύει έως σήμερα και είναι τα 10.000 ευρώ.
Μάλιστα, το μόνο σημείο που μένει είναι η οριστική απόφαση για το που θα κλείσει αυτό το ποσό γιατί ως εκεί ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να υποκρύψει εξαρτημένη σχέση εργασίας μισθωτού με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με αποτέλεσμα να στερείται έσοδα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και ένσημα οι εργαζόμενοι. Το πιο αυστηρό σενάριο μιλά για 3.000 ευρώ ενώ το πιο ευνοϊκό για 5.000 ευρώ.
Έτσι, ένας εργαζόμενος που είχε έσοδα με απόδειξη δαπάνης 3.000 ή 5.000 ευρώ το 2019, όφειλε να καταβάλλει, ακόμα και αν είχε παράλληλη ασφάλιση, περίπου 1.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές.
Με το νέο καθεστώς που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος απαλλάσσεται από εισφορές.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, περισσότεροι από 860.000 μισθωτοί ασφαλίζονται στον Φορέα και αμείβονται με έως 700 ευρώ μεικτά τον μήνα. Ήτοι το 41,6% των μισθωτών θα μπορούσαν να μην έχουν σύμβαση και να αμείβονται με τίτλους κτήσης.
Έτσι σε περίπτωση που το όριο πάει στις 3.000 ή 5.000 ευρώ όλοι οι μερικώς απασχολούμενοι θα στραφούν στους τίτλους κτήσης και δεν θα καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα, αδιευκρίνιστο παραμένει το τοπίο για όσους ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ έσοδα από αποδείξεις δαπάνης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας σε αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων δεν αποκλείεται να θεσπιστεί ειδική κλίμακα εισφορών.