Άμυνα & Διπλωματία

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια


Τον αναβαθμισμένο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας, χθες, Τετάρτη 4 Μαΐου, σε συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες Απειλές και Προκλήσεις Ασφάλειας» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Υπογράμμισε, δε, την εμπιστοσύνη των φίλων, εταίρων και συμμάχων μας που αναδεικνύεται μεταξύ άλλων και μέσω των κοινών στρατιωτικών δράσεων και συνεργειών που πραγματοποιούνται σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό επίπεδο. Δεν παρέλεψει να αναφερθεί, επίσης, στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την επαύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας μας με την εκτέλεση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και την άμεση ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επισήμανε την πολυπλοκότητα, την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα που επικρατεί στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην κομβική γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είπε, αυτές προέρχονται από το «Τόξο Αστάθειας» που εκτείνεται από τα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν, στην Συρία έως την Λιβύη, αλλά και από τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αύξηση της σφαίρας επιρροής της στην περιοχή. Ειδικότερα, τόνισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της και την προκλητική συμπεριφορά της έναντι της χώρας μας, η οποία πρόσφατα κλιμακώθηκε, υπογραμμίζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση των γεγονότων του 2020 τόσο ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όσο και ως προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σύγχρονες απειλές και στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων στο πεδίο του διαστήματος και του κυβερνοχώρου. Συγκεκριμένα, μίλησε για τις δορυφορικές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους τόσο για την συλλογή και υποκλοπή πληροφοριών όσο και για την παροχή μετεωρολογικών στοιχείων, καθώς και στον κυβερνοπόλεμο ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των υβριδικών επιχειρήσεων.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τον σχολιασμό έκαναν η Ειρήνη Χειλά, καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, η Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ο Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα