Ελλάδα

Αποστόλου: Οι κασσανδρικές προβλέψεις για τη φέτα διαψεύσθηκαν


"Οι οργίλες ανακοινώσεις και οι κασσανδρικές προβλέψεις διαψεύσθηκαν", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", για την κριτική που του είχε ασκηθεί από τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, σχετικά με την απώλεια προθεσμιών σύναψης σύμβασης για το Κοινοτικό Πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας.

Χθες, ο κ. Αποστόλου υπέγραψε την ανάθεση υλοποίησης δύο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στις διεθνείς αγορές, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Τα προγράμματα με τίτλο "Feta PDO. Let's get real!", απευθύνονται στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2,9 εκατ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την ΕΕ και στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3,4 εκατ. ευρώ, με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ.

"Τα προγράμματα προώθησης της φέτας, που εξασφαλίσαμε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρόκειται να χαθούν για τη χώρα. Το είχαμε διαβεβαιώσει, γιατί πίστευα ότι και την ύστατη στιγμή, έχοντας δημιουργήσει μία καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μας έδινε τη δυνατότητα μιας ανάσας λίγων ημερών και πραγματικά την πήραμε αυτή την παράταση, επισπεύσαμε τις διαδικασίες πριν τη λήξη της συγκεκριμένης προθεσμίας, πήρε τις σχετικές αποφάσεις η νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ, για να είμαστε εμπρόθεσμοι στην υλοποίηση των προγραμμάτων και μετά από τη λήψη της απόφασης από το νέο διοικητικό συμβούλιο υπέγραψα κι εγώ την ανάθεση υλοποίησης δύο προγραμμάτων", εξήγησε ο υπουργός.

"Τα προγράμματα αυτά", πρόσθεσε, "έχουν ως βασικό στόχο την ώθηση των εξαγωγών προς αυτές τις χώρες, σίγουρα μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες θα αναδειχθεί η ποιοτική υπόσταση της φέτας και ιδιαίτερα σε αγορές, όπου υπάρχει μία υποδομή, όσον αφορά τη γνωριμία με την φέτα".

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός γαλακτοκομικός τομέας ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως "είναι διπλή κρίση, είναι και κρίση τιμής γάλακτος, είναι και κρίση διάθεσης, διότι υπάρχουν και αποθέματα".

"Από την πλευρά μας πριν λίγες μέρες ήδη διπλασιάσαμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση -από περίπου 47 εκατ. που ήταν φτάσαμε στα 83-84 εκατ. ευρώ- προς την αιγοπροβατοτροφία και την αγελαδοτροφία, μία ενίσχυση πάρα πολύ καλή και βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε τον χώρο και μελλοντικά θα δούμε σε ποιο επίπεδο απώλειας θα είναι το εισόδημά του σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Από εκεί και πέρα για το θέμα των αποθεμάτων εξετάζουμε τη δυνατότητα μέσα από απόσυρση κοινωνικού χαρακτήρα να δούμε σε πρώτη φάση να απορροφήσουμε γύρω στους 1000 τόνους. Ήδη έχουν δοθεί εντολές να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: Δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρέμβει ο υπουργός Γεωργίας στη διαμόρφωση των τιμών, είναι ένα θέμα που αφορά την αγορά. Έτσι πλέον γίνεται γιατί τόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και η δική μας η Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα παρέμβουν", διευκρίνισε.

Σχετικά με φαινόμενα αισχροκέρδειας σημείωσε πως "και πάλι είναι της Επιτροπής Ανταγωνισμού". "Αυτό που εγώ μπορώ να κάνω είναι να ελέγχω εάν για παράδειγμα στη φέτα το αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα είναι αυτό που χρησιμοποιείται και βεβαίως αυτό συμβαίνει, η φέτα η ελληνική είναι με ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ εγώ να απαγορεύσω στις μονάδες που κάνουν ΠΟΠ προϊόν φέτα, να μην εισάγουν ξένο αιγοπρόβειο γάλα, δεν γίνεται αυτό, είναι πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτων χωρών με τις οποίες έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνίες, η διακίνηση όλων των προϊόντων είναι ελεύθερη", εξήγησε και πρόσθεσε: "Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε είναι να εντείνουμε τους ελέγχους, είναι ότι το γάλα πρέπει να χρησιμοποιείται για σκοπούς, οι οποίοι μπορούν να υπηρετούνται. Για το ότι μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα νοθείας, ήδη έχουμε εξαγγείλει και ελέγχους και καταθέσαμε προτάσεις, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε συνεργασία βεβαίως και με τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης απάτης, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, ο οποίος ελέγχει την ασφάλεια των τροφίμων, σε συνεργασία με τον ΣΔΟΕ, που ελέγχει αν είναι σωστή η διακίνηση με φορολογικά στοιχεία. Είναι μια πολυεπίπεδη συνεργασία, την οποία θα κάνουμε και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο και να υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος"

Εκτός από τα προγράμματα ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη φέτα "και για τα οποία μετά από έξι μήνες θα ξαναμπούμε πάλι στη διαδικασία", ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως "έχουμε και ένα ποσό περίπου στα 165-170 εκατ., όπου μέσα από οργανωμένες οντότητες ανά προϊόν προωθούμε ιδιαίτερα το λάδι, τα κρασιά και όλα τα προϊόντα, τα οποία έχουν και τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής και ανταπόκρισης στις αγορές των τρίτων χωρών, ήδη μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις