Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια βρίσκεται στο επίκενμτρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25 μονάδες βάσης προχώρησε η ΕΚΤ. Ετσι μετά την έβδομη κατά σειρά αύξηση το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων εισέρχεται η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μετά τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, η οποία, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα είναι η τελευταία.nΟι αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή η σημερινή αύξηση , είναι η μικρότερη στον τρέχοντα κύκλο, υποδηλώνει την πρόθεση της ΕΚΤ ένα εισέλθει στο τελικό στάδιο αυτού του επιθετικού κύκλου σύσφιξης. Δικαιολογώντας την σημερινή απόφαση η ίδια ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια και τρόφιμα ( ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ) έκλεισε τον Απρίλιο στο 5,6% τον Απρίλιο, έχοντας σημείωσε ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο για να επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο υπό το φως όσων συνέβησαν με την Credit Suisse η Kριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι Ελβετικές αρχές αντέδρασαν αποτελεσματικά, για την λύση της συγχώνευσης με την UBS , η οποία προκρίθηκε. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστική αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο «επεισόδιο» δεν συνιστά τραπεζική κρίση.

Χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε απόψε τη νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτή ήταν η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέσα σε 14 μήνες και παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 5-5,25% και βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδό του από το 2006.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές της PacWest bank βούτηξαν ως και 50% στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street χθες, καθώς η τράπεζα της Καλιφόρνια έγινε η πιο πρόσφατη μεσαία τράπεζα των ΗΠΑ που αναζητά στήριξη και δείχνει ότι το ντόμινο στις τράπεζες των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη τελειώσει εν μέσω της χειρότερης αναταραχής του κλάδου από το 2008.

Διολίσθησαν οι τιμές παραγωγού της βιομηχανίας κατά 1,6% στην ευρωζώνη, κατά τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όπως έκανε γνωστό η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού έπεσαν 1,5%, σε επίπεδο μήνα. Τις σημαντικές απώλειες σημείωσε στις χώρες του ευρώ, ο ενεργειακός τομέας με 4,8% μηνιαίως και τα ενδιάμεσα αγαθά με 0,4%. Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 0,2%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά με 0,3% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,9%.

Μεγαλύτερη ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον Απρίλιο, στην ευρωζώνη, όντας για τέταρτο πάνω από το  όριο των 50. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της HCOB βρέθηκε σε υψηλό 11 μηνών στο 54,1, κάτω από την προκαταρκτική ένδειξη των 54,4 μονάδων αλλά πάνω από τις 53,7 του Μαρτίου. Ο Απρίλιος ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας με τον δείκτη πάνω από το που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο PMI του κλάδου υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε υψηλό ενός έτους στο 56,2, από το 55,0 του Μαρτίου, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 56,6.

Πτώση κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές το Μάρτιο, σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς οι παραδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα υποχώρησαν απότομα. Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές κινήθηκαν αρνητικά κατά 5,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατηφορίζουν 6,2%, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 10,9% και προς την Κίνα κατά 9,3%, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει πτώση 2,4% σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο έναντι προσδοκιών των αναλυτών για κάθοδο 1,7%. Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε πλεόνασμα 16,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, έναντι 16,1 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Mεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, έφτασε στις 242.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 29 Απριλίου από 229.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν 240.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αυξήθηκε στις 239.250 από 235.700.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε σήμερα αυξημένα κέρδη πρώτου τριμήνου, κλείνοντας την παρέλαση μιας σεζόν λαμπρών αποτελεσμάτων για τους "μεγάλους" του τομέα, παρά την υποχώρηση της τιμής των υδρογονανθράκων. Μαζί, oi BP, Shell, ExxonMobil, Chevron και TotalEnergies καταγράφουν κέρδη άνω των 40 δισεκ. δολαρίων (36 δισεκ. ευρώ) αυτό το τρίμηνο. Για τη Shell, τα καθαρά κέρδη σημειώνουν αύξηση 22% σε έναν χρόνο στα 8,7 δισ. δολάρια. Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στις καλύτερες επιδόσεις στην παραγωγική διαδικασία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 460.47 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.44%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,284.95 μονάδες, με πτώση 0.59%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,704.2 μονάδες, πέφτοντας 1.08%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,729.45 μονάδες, με βουτιά 0.54%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,340.77 μονάδες, διολίσθησε 0.85%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,666 μονάδες, με απώλειες 0.63%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,042.47 μονάδες, χάνοντας 0.38%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα