Ενώ στις διεθνείς αγορές έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και η καταιγίδα που προκάλεσαν τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού του Τραμπ δεν έχει κοπάσει, στο ΧΑ συνεχίζεται η μάχη οπισθοφυλακών για τη διατήρηση των τελευταίων «οχυρών». Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα μια ανοδική αντίδραση που επαναφέρει τον ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιάς βαθιάς, παρατεταμένης διόρθωσης. Θετική εικόνα την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτες να έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αποφεύγοντας να διατυπώσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Οπως σημειώνεται σε πολλές αναλύσεις, ο σημαντικότερος παράγων είναι τώρα το ψυχολογικό κλίμα που θα δημιουργηθεί υπό την επίδραση των εξελίξεων στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία παραμένουν «στην κόψη του ξυραφιού», με ορατό τον κίνδυνο ενός ντόμινο στις αγορές.
Την τελευταία εβδομάδα η εικόνα επιδεινώθηκε, αναζωπυρώνοντας φόβους και ανησυχίες. Στη Wall Street, ο S&P 500 έχασε περισσότερο από 6%, ενώ ο αποκαλούμενος «δείκτης φόβου» (δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας του S&P 500 – VIX) πήρε και πάλι την ανιούσα, φθάνοντας κοντά στο 25. Ο γερμανικός DAX «έγραψε» εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 4%.
Πάντως η JP Morgan εκτιμά ότι το β’ τρίμηνο θα είναι καλό για τις αγορές, αν και αναγνωρίζει ότι αποτελεί σοβαρή απειλή η πολιτική εμπορικού προστατευτισμού της κυβέρνησης Τραμπ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται άμεσα από το διεθνές κλίμα, διότι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από εισροές κεφαλαίων και από τις κινήσεις διεθνών funds. Οσο οι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν ρίχνουν φρέσκο χρήμα στο ΧΑ, οποιαδήποτε απόπειρα ανάκαμψης δεν μπορεί να έχει διάρκεια και αποτέλεσμα.
Επιφυλακτικότητα προκαλούν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αγορά παρακολουθεί επίσης με ενδιαφερον τις πληροφορίες-εκτιμήσεις σχετικά με την έκβαση των τραπεζικών stress test και τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση και την ελάφρυνση χρέους.
Σήμερα οι δείκτες κινούνται ανοδικά, αλλά ο συνολικός τζίρος είναι ισχνός - μόλις 5 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συναλλαγών. Είναι ίσως μιά ισχυρή ένδειξη ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και οι τεχνικές ενδείξεις.
Πάντως οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips βρίσκονται πλέον κοντά σε υπερπουλημένα επίπεδα, στοιχείο που αυξάνει τις πιθανότητες τεχνικής αντίδρασης.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα περί τις 791 μονάδες, κερδίζοντας 0,65%. Νωρίτερα πήγε μέχρι +0,79%, στις 791,93 μονάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,75% στις 2.031,5 μονάδες. Χωρίς ουσιαστική μεταβολή ο FT40 των mid caps (-0,05%).
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -0,67% και εν συνεχεία πήρε ανοδική κατεύθυνση. Τώρα σημειώνει άνοδο 1,25%.
πΠροηγείται η Πειραιώς με +2,7%.Ακολουθούν Alpha +1,5%, Εθνική +1,3%. Στο κόκκινο Eurobank -0,6%, και Attica -1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τη σκυτάλη έχει πάρει η Lamda (+2,7%). Ανακάμπτει η ΔΕΗ (+1,9%), ενισχύονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%, ΟΤΕ +1,3%, Μυτιληναίος +0,7%.
Στον αντίποδα Σαράντης -2,4%, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil -0,7%.