Πολιτική

Ανοδική αναλαμπή στο Χρηματιστήριο


Χαμηλός ο τζίρος, ευκαιρίες για βραχυχρόνιο trading

 Η πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων έφερε αντίδραση στο Χρηματιστήριο, η οποία ξεκίνησε χθες λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις οποίες ο Γ.Δ. κατέγραψε σωρρευτικές απώλειες -19,08% φέρντας τους βασικούς δείκτες σε χαμηλά 26 ετών και τις τιμές σε υπερπουλημένα επίπεδα, η αγορά ανακάμπτει με τους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις προσδοκώντας να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές αποτιμήσεις μέσω βραχυχρόνιου trading.

Τεχνικά τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ ο χαμηλός τζίρος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το ελληνικό χρηματιστήστηριο συνεχίζει να είναι δέσμιο της γεωπολιτικής αναταραχής και του μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών.

Η διαδικασία έχει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, οι αποτιμήσεις του οποίου έχουν φτάσει στο 1/3 του συνολικού ύψους κεφαλαίων που εισέρρευσαν κατά την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου: μόλις 4,5 δισ ευρώ, έναντι ποσών 14 δισ ευρώ, περίπου, από τις ΑΜΚ που συντελέστηκαν.

Παράλληλα, οι τεράστιες απώλειες στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από την αρχή του έτους, εξαιτίας κυρίως της τραπεζικής «κατολίσθησης» αλλά και της συμβολής και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, έχουν διαμορφώσει τη σχέση κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 20%.

Οι συντελούμενες επιθετικές ρευστοποιήσεις που έχουν διαμορφώσει πρωτοφανή επίπεδα φόβου σε ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα, έχουν την εξήγησή τους, καθώς έχουν συμβάλει παράγοντες τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.

Στο εσωτερικό περιβάλλον, τα γνωστά δεδομένα που αφορούν τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές και την αυξημένη αβεβαιότητα ως προς το χρόνο της αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου και του λεγόμενου country risk, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων (πάνω από το 10%).

Με δεδομένη τη ρηχότητα του εληνικού χρηματιστηρίου, οι βίαιες πωλήσεις οδηγούν σε ακραία μεταβλητότητα στις τιμές. Ωστόσο, η ένταση και η επιμονή των ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο σχετίζονται, ίσως περισσότερο, με τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις που είναι αρνητικές σε δύο πεδία: πρώτον στα ζητήματα που διαμορφώνουν την αίσθηση σε σχέση με τη συνοχή της Ε.Ε. καθώς είναι σαφές ότι τα του προσφυγικού ζητήματος, το σενάριο αποχώρησης της Βρετανίας (Βrexit) και ασφαλώς το αίτημα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την θέτουν σε δοκιμασία.

Δεύτερον, η επικέντρωση στην ποιότητα του ενεργητικού των Τραπεζών που επιτείνεται τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της κινητικότητας από πλευράς της κας Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Διαφαίνεται, επομένως, ότι η διαδικασία του απνευστί ξεπουλήματος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της ασκούμενης υποτιμητικής κερδοσκοπίας (χωρίς καν κάποια τεχνική αντίδραση), συνδέεται σε σημαντικό βαθμό και με την αναζωπύρωση των κινδύνων που απορρέουν από τη διατήρηση της επενδυτικής φυσιογνωμίας του διεθνούς περιβάλλοντος με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

Στο βαθμό δε που συνεχισθεί η αίσθηση για μελλοντικούς κινδύνους από το ενεργητικό των ευρωπαϊκών τραπεζών, από κοινού με το κλίμα αποπληθωρισμού, ο φόβος θα συνεχίσει να κυριαρχεί οδηγώντας τους επενδυτές σε συνέχιση της αποεπένδυσης και τους δείκτες σε πλαγιοκαθοδική πορεία.

Στατιστικά συνεδρίασης


Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +1,91% στις 459,45 μονάδες. Άνοδος +3,07% στις 120,44 μονάδες για τον FTSE 25. Κέρδη +7,61% ο τραπεζικός δείκτης στις 24,33 μονάδες. Στα 7,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Κέρδη +6,25% η Alpha Bank στα 1,19 ευρώ, +9,68% η Πειραιώς στα 0,102 ευρώ, +10% η Εθνική στα 0,142 ευρώ, +11,14% η Eurobank στα 0,379 ευρώ.
Κέρδη για τη Δεη +2,08%, Ελλάκτωρ +3%, ΕΛΠΕ +1,29%, ΜΙΓ +3,57%, Μυτιληναίος +1,05%, ΟΠΑΠ +1,64%, ΟΤΕ +0,42%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις