Αγορές

Ανοδικά μετ’ επιφυλάξεων το χρηματιστήριο


Ανοδικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες την πρώτη ώρα  της συνεδρίασης του ΧΑ, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος πολύ χαμηλός. Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στα θέματα του νέου προϋπολογισμού και στην αναμενόμενη έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια.

Στο επίκεντρο της προσοχής και η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου το θέμα των φοροελαφρύνσεων θα τεθεί επί τάπητος σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς και θα προκύψουν ασφαλέστερες ενδείξεις ως προς τα περιθώρια κινήσεων που θα έχει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των σχεδιασμών της.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβλητότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, υπό το κράτος ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση και για κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων.

Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις στον νέο Προϋπολογισμό  για την πορεία της οικονομίας και τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Ανησυχητική εξέλιξη τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ρύθμισης 120 δόσεων, όπου εντάχθηκε μόλις το 12% των οφειλετών - ένδειξη πλήρους αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Μετοχές και δείκτες

Το χρηματιστήριο απέφυγε χθες τα χειρότερα, με  μια τεχνική ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε όταν ο ΓΔ υποχώρησε κάτω από τις 820 μονάδες. Η αντίδραση αποδίδεται σε αγοραστικές παρεμβάσεις χαρτοφυλάκια  και funds που είχαν μείνει στο περιθώριο τις προηγούμενες μέρες, τηρώντας στάση αναμονής.
Σήμερα επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι προβλέψεις για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 827,91 μονάδες(+0,47%) και τώρα κινείται στις 826,5 με κέρδη 0,33%. Τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι  κρίσιμο σημείο αποτελούν οι 831 μονάδες σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου, ενώ η πρώτη στήριξη προσδιορίζεται στις 818 μονάδες.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,36%,  τερματίζοντας στις 2.059,4 μονάδες,

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,23%, πήγε μέχρι +1,53%, και τώρα βρίσκεται στο +1,15%.

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης προηγούνται: Πειραιώς και Alpha +1,9%,  ΔΕΗ, Σαράντης και Φουρλής +1,7%, ΕΛΠΕ +1,5%, Εθνική και Cenergy +1,3%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΛΠ -1,4%, Aegean -1,1%, Motor Oil -0,7%,  ΟΤΕ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα