Αγορές

Τα funds «έσωσαν την παρτίδα» στο χρηματιστήριο


Αρνητικό κλίμα επικρατεί στις αγορές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού  καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 1%. Σε καθοδική ρότα και το ΧΑ, όπου τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με μία ανοδική αντίδραση που περιόρισε τις απώλειες.

Ενώ στις διεθνείς αγορές το κυρίαρχο στοιχείο είναι η ανησυχίες για τη διαφαινόμενη ύφεση, στην ελληνική βασικό καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος αποτελούν τα εσωτερικά θέματα.
  Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας  υπόψη  και τις εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι οι στόχοι είναι «επιτεύξιμοι υπό προϋποθέσεις».

Το εσωτερικό μέτωπο

Προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ρύθμισης 120 δόσεων, που δείχνουν ότι εντάχθηκε μόλις το 12% των οφειλετών, ενώ ακόμη και από όσους υπέβαλαν αίτηση ένταξης, περίπου ένας στους τρεις δεν μπόρεσε να πληρώσει την πρώτη δόση(!), με αποτέλεσμα να μείνει εκτός. Είναι μια ένδειξη πλήρους αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Η αγορά καλείται να αποτιμήσει επίσης τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφή στους συνταξιούχους μέρους των περικοπών  που είχαν γίνει στις συντάξεις κατ’ εφαρμογή μνημονιακών νόμων.
Σε συνάρτηση με αυτό το στοιχείο, προβληματίζει  η διάσταση απόψεων που υπάρχει με τους Θεσμούς, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2020.

Μετοχές και δείκτες

Η  συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακά θετικά πρόσημα και στη συνέχεια οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, υποχωρώντας με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε όταν ο ΓΔ υποχώρησε κάτω από τις 820 μονάδες, που θεωρούνται περιοχή ισχυρής στήριξης.

Σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών εκδηλώθηκε ισχυρό  αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια  και funds που είχαν μείνει στο περιθώριο τις προηγούμενες μέρες, τηρώντας στάση αναμονής.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 818,90 μονάδες (-1,28%) και ανακάμπτοντας έκλεισε στις 824,06 με απώλειες 0,66%.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,51%,  τερματίζοντας στις 2.051,92 μονάδες,

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,48%, βυθίστηκε εν συνεχεία στο -2,76%  και έκλεισε με απώλειες 2%.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνον 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο: Jumbo +2,1%, ΟΤΕ +1,3%, Motor Oil +1%, Aegean +0,8%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΔΕΗ -3,7%, Πειραιώς -3,4%, Βιοχάλκο και Alpha -3%, Εθνική -2,2%,  Ελλάκτωρ -2%, Cenergy -1,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα