Πολιτική

Αναδιανεμητικό & Κεφαλαιοποιητικό σύστημα: Λύση στο ασφαλιστικό


Η καθυστέρηση λήψης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων καθιστά τις προοπτικές επίλυσης του ασφαλιστικού δυσοίωνες. Παρά τις υφιστάμενες αντιδράσεις για την διατήρηση του παρόντος συνταξιοδοτικού συστήματος, στην Ελλάδα, οι συνταξιοδοτικές παροχές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Συνεχίζουν δε να μειώνονται ελλείψει αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οι δημογραφικές μεταβολές οφειλόμενες στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην μείωση των γεννήσεων έχουν προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων δεν αφήνει την Ελλάδα ανέπαφη της οποίας το ήδη υπάρχον πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Στην Ελλάδα τα επικουρικά ταμεία έχουν εξομοιωθεί με την δημόσια ασφάλιση και διέπονται των ιδίων κανόνων που αφορούν τις κρατικές εγγυήσεις με την κύρια ασφάλιση κατατασσόμενα στον φορέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Αναδιανεμητικό και Κεφαλαιοποιητικό δίνει λύση

Όπως προτάθηκε στην εκδήλωση «Ασφαλιστικό: Δικαιοσύνη και πραγματισμός» που διοργάνωσε το Friedrich Ebert Stiftung και το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο συνδυασμός αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος

Η πρόταση «η ανάπτυξη και απασχόληση θα λύσει το Ασφαλιστικό», τονίστηκε είναι απλουστευμένη  γιατί το ίδιο το σύστημα τις κρατά καθηλωμένες

Ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος  στην διάρκεια της εκδήλωσης κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο ίδιος θεωρεί το ασφαλιστικό ως έναν από τους τρεις παράγοντες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες που ήρθε να προστεθεί στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών.

Εξήγησε δε, ότι το 2000 υπήρχε ένα «αφανές χρέος» στο σύστημα των συντάξεων που ξεπερνούσε το άθροισμα δύο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα ανερχόταν σε περίπου 500 δις. ευρώ, ποσό για το οποίο ζήτησαν επανειλημμένως εξηγήσεις, τόσο οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι η παρέμβαση που προτείνει η κυβέρνηση είναι άδικη για τις νεότερες γενιές επειδή τις επιβαρύνει με μεγάλες εισφορές: «πρόκειται για συνταγή καταστροφής.

Δίνονται για υψηλές εισφορές πολύ χαμηλές συντάξεις», εξήγησε ο κ. Νεκτάριος.

Πρότεινε την εγκαθίδρυση δύο παράλληλων συστημάτων των νεότερων και των παλαιοτέρων συνταξιούχων με συγχώνευση όλων των ταμείων στο ΙΚΑ και ομογενοποίηση των εισφορών στο 10%, καθώς και πλήρες κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις.

Ο ρόλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με την παροχή προγραμμάτων για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης, δίνοντας ώθηση να ενισχυθούν οι φορείς επαγγελματικής ασφάλισης και βοηθώντας παράλληλα στον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Παράλληλα έχουν σημαντική εμπειρία στα προγράμματα του 3ου πυλώνα ασφάλισης. Λόγω της εμπειρίας που κατέχουν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές στους ασφαλισμένους για επιλογή πχ αποταμιευτικών προγραμμάτων κάνοντας χρήση παράλληλα φορολογικών κινήτρων.

Τέλος, έχουν προσαρμοστεί στους κανόνες της Οδηγίας Solvency II η οποία έχει εισάγει αυστηρούς κανόνες για την διαχείριση των κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση, και την ενημέρωση των ασφαλισμένων.



Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις