Διεθνή

Αμπάς σε ΟΗΕ: Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς τα "νόμιμα δικαιώματα" των Παλαιστινίων


Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε αργά την Πέμπτη τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή χωρίς να ληφθούν υπόψη τα "νόμιμα δικαιώματα" του λαού του, δηλαδή η εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών.

"Όσοι νομίζουν ότι η ειρήνη μπορεί να επικρατήσει στη Μέση Ανατολή χωρίς ο παλαιστινιακός λαός να απολαμβάνει όλα τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά του, κάνουν λάθος", κατήγγειλε ο Αμπάς στην αρχή της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έκανε αυτή την προειδοποίηση από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επομένη των δηλώσεων των ηγετών του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και του Ιράν σχετικά με την εν εξελίξει προσέγγιση μεταξύ του Ριάντ και του εβραϊκού κράτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε την Τετάρτη στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη ότι προσβλέπει σε μια "ιστορική ειρηνευτική συμφωνία" μεταξύ της χώρας του και της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια στιγμή, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωνε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι αυτή η ιστορική εξομάλυνση "πλησιάζει κάθε μέρα". Υπογράμμισε ωστόσο ότι "το παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό" για τη σουνιτική μοναρχία.

Όμως μια τέτοια προσέγγιση δεν αρέσει στο Ιράν, εχθρό του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας: ο πρόεδρός του Εμπραχίμ Ραϊσί, επίσης παρών στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα είναι "μια μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστινίων".

Η σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία έχει επίσης πλησιάσει το Ριάντ ήδη από την άνοιξη, υπό την αιγίδα της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποσύρθηκαν σταδιακά από την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή μετά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), εκτιμούν ότι η συμφιλίωση μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων θα έχει "ισχυρό αντίκτυπο στη σταθεροποίηση της περιοχής, στην περιφερειακή ολοκλήρωση, στο γεγονός ότι οι λαοί θα έρθουν πιο κοντά", σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Αλλά η Ουάσινγκτον, η οποία είχε επί μακρόν διαμεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να φέρει το εβραϊκό κράτος και τους Παλαιστίνιους του Μαχμούντ Αμπάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο 87χρονος Αμπάς, Παλαιστίνιος πρόεδρος εδώ και 18 χρόνια, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης η οποία να "είναι η τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού) και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και μια απειλή της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής μας και όλου του κόσμου".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα