Διεθνή

ΥΦΥΠΕΞ: Σημαντική εξέλιξη το αίτημα της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρισε ο Γιάννης Αμανατίδης, την αίτηση την οποία έκανε η σχισματική εκκλησία της πΓΔΜ προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για επαναφορά στην κανονικότητα με το όνομα τής Αρχιεπισκοπής Αχριδών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών στο Σκάι: «Μέχρι το 1767 υπήρχε ξεχωριστή Αρχιεπισκοπή Αχριδών, ενώ μετά και μέχρι το 1920 εντάχθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οπότε και δόθηκαν στη συνέχεια στην Εκκλησία της Σερβίας. Από το 1967 δεν έχει κοινωνία με καμία άλλη Εκκλησία. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θα λύσει ένα ακανθώδες πρόβλημα».

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, απαντά και στους προβληματισμούς που τέθηκαν στην επιστολή της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, και δείχνει την ευαισθησία, τη δέουσα προσοχή και ευθύνη με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη δρομολόγηση του συγκεκριμένου θέματος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ο υφυπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι «στις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες υπήρχαν τα τέσσερα ονόματα της γραπτής πρότασης Νίμιτς». Εκτίμησε ότι «εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα έχει την πλειοψηφία και στην κοινωνία και στη Βουλή, γιατί λύνει το θέμα με έναν τρόπο που δεν θα υπάρξουν διενέξεις στο μέλλον», προσθέτοντας ότι «όλα τα ζητήματα διευκρινίζονται» και δεν πρόκειται «για σαλαμοποίηση» καθώς «είναι μία συνολική συμφωνία», ενω επισήμανε ότι «η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή, αλλά αυτό εξαρτάται από τα βήματα που γίνονται αυτήν τη στιγμή».

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι «ο Μάιος ήταν μήνας σημαντικών συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αλλά και πρωθυπουργών». «Δούλεψαν και δουλεύουν τα τεχνικά κλιμάκια και από τις δύο πλευρές, ώστε να εξειδικευθεί ό,τι αποφασίστηκε σε επίπεδο ΥΠΕΞ» είπε και σημείωσε ότι «όλη αυτή η δουλειά αξιολογείται από τους δύο πρωθυπουργούς».

Αποσαφήνισε επίσης ότι «η ανακοίνωση που έχουμε κάνει ως ελληνική κυβέρνηση, πριν από δύο ημέρες, είναι για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, erga omnes για όλες τις χρήσεις, και βεβαίως με συνταγματική αναθεώρηση».

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν δημιουργεί θέμα στη συγκυβέρνηση, διότι η συμφωνία θα είναι εθνικά συμφέρουσα», συνέστησε «ψυχραιμία και υπομονή» και ζήτησε από την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να μη ψαρεύει σε θολά νερά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας» και τόνισε την ανάγκη «σε μία περιοχή όπου υπάρχουν αναταράξεις, να υπάρχει η ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας είτε μέσα από την οικονομία, είτε μέσα από συμφωνίες που κλείνουν ζητήματα και αναπτύσσουν μια θετική ατζέντα». «Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια και προσπαθούμε για τις μεγαλύτερες συναινέσεις» τόνισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα