Πολιτική

Άκαρπη η συνάντηση Τσίπρα - επιστημόνων


Συναγερμός στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των τριών  μεγαλύτερων φορέων που εκπροσωπούν τους επιστήμονες.  Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν άκαρπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση αναζητά λύση καθώς η αύξηση των εισφορών των επαγγελματίων επιστημόνων στο 20% έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο η αξιολόγηση όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί, αλλά να μην τελειώσει γρήγορα.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «'Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση μελών των επιστημονικών φορέων.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε και στο υπουργείο Εργασίας η συνεδρίαση της «Επιτροπής για την εξέταση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των επιστημονικών φορέων και συλλόγων της χώρας» που θεσπίστηκε για το διάλογο μεταξύ του υπουργείου και των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων. Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής, σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) η συνάντηση περιορίστηκε σε καθαρά τεχνικό επίπεδο σε σχέση με τις εισφορές της κύριας σύνταξης. Οι επιστημονικοί φορείς δεν κατέθεσαν σήμερα προτάσεις, καθώς αναμένουν στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα οποία θα τοποθετηθούν.

Στη συνάντηση του γγ του υπουργείου Εργασίας, Νίκου Φράγκου, με τους επιστημονικούς φορείς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΤΕΕ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, επί της αρχής ζητήματα που έχουν σχέση με τη μείωση των εισφορών των νέων επιστημόνων και με κίνητρο σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα 40 έτη να παραμένουν στο επάγγελμα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις