Νέο Επιχειρείν

Αισθητή άνοδος στις καινοτομικές επιδόσεις της Ελλάδας


Θετικά είναι τα νέα για την καινοτομία και τις σχετικές επιδόσεις καθώς εμφανίζονται βελτιωμένες αισθητά για την τριετή 2014-2017, βάσει ανάλυσης του «Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2018», από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Συγκεκριμένα, παρατηρείται βελτίωση τόσο του συνθετικού δείκτη καινοτομίας της χώρας μας από το 2014 μέχρι το τέλος του 2017, όσο και αντίστοιχη βελτίωση σε επιμέρους διαστάσεις της καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σταδιακά να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με το ΕΚΤ

Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (ΕIS) του 2018 παρουσιάζει τις σχετικές επιδόσεις των κρατών μελών για το 2017, λαμβάνοντας υπόψη 27 διαφορετικούς δείκτες. Σύμφωνα με τον συνθετικό δείκτη καινοτομίας (Summary Innovation Index), η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των χωρών με "Μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία", με βάση τη συνολική της επίδοση σε όλο το φάσμα των δεικτών έρευνας, καινοτομίας, ανθρώπινου δυναμικού, δομής της οικονομίας, επιχειρηματικότητας του EIS, καταλαμβάνοντας την 22η θέση, όπως και στα προηγούμενα χρόνια.

Από το 2014 έως το 2017, ο συνθετικός δείκτης καινοτομίας της χώρας μας αυξήθηκε από 62 σε 69 μονάδες βάσης. Όπως επισημαίνει το ΕΚΤ, οι τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται πιο "δυνατή", είναι τα "ελκυστικά ερευνητικά συστήματα", οι "καινοτόμοι" και οι "διασυνδέσεις".

17,7 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Στην περίπτωση των "καινοτόμων", η χώρα μας ξεπερνά κατά 17,7 μονάδες βάσης τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ελλάδα: 117,7 - ΕΕ 2017: 100). Στην περίπτωση των "ελκυστικών ερευνητικών συστημάτων" και των "διασυνδέσεων", οι επιδόσεις της χώρας υπολείπονται λίγο του μέσου όρου της ΕΕ (Ελλάδα: 90 και 90,2 αντίστοχα - ΕΕ 2017: 100). Στον επιμέρους δείκτη "πληθυσμός με τριτοβάθμια εκπαίδευση", που συνυπολογίζεται στη διάσταση "ανθρώπινοι πόροι", η επίδοση της χώρας μας ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 23 μονάδες βάσης.

Οι διαστάσεις, στις οποίες η χώρα υπολείπεται σημαντικά έναντι της ΕΕ, είναι η "χρηματοδότηση και υποστήριξη" και τα "περιουσιακά στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας" (Ελλάδα: 38,7 και 35,1 αντίστοιχα - ΕΕ 2017: 100). Επίσης, υστέρηση σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ καταγράφεται στις διαστάσεις "περιβάλλον φιλικό προς την καινοτομία" (40,3), "αντίκτυπος στις πωλήσεις" (45,6) και "επιχειρηματικές επενδύσεις" (54,7).

Η υψηλή επίδοση της χώρας στη διάσταση της καινοτομίας ("καινοτόμοι") αντιστοιχεί σε εξίσου υψηλές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Αναλυτικότερα, στον δείκτη που αφορά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που καινοτομούν σε προϊόντα ή/και διαδικασίες, στον δείκτη που αφορά τις ΜμΕ που καινοτομούν στο μάρκετινγκ ή/και στην οργανωσιακή καινοτομία, καθώς και σε όσες ΜμΕ καινοτομούν εντός της επιχείρησης, οι επιδόσεις υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 19,5, 21,5 και 12,8 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Στον δείκτη που αφορά τις καινοτόμες ΜμΕ επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τρίτους (συνυπολογίζεται στις "διασυνδέσεις"), η επίδοση της χώρας μας ξεπερνά κατά 35,3 μονάδες βάσης τον μ.ο. της ΕΕ. Η μόνη περίπτωση όπου οι εγχώριες καινοτομικές επιδόσεις υστερούν της ΕΕ κατά 6,1 μονάδες βάσης, είναι οι "πωλήσεις καινοτομιών που είναι νέες ως προς την αγορά ή την επιχείρηση", δείκτης ο οποίος συνυπολογίζεται για τον "αντίκτυπο στις πωλήσεις".

Βελτιωμένες οι επιδόσεις και στους έξι σχετικούς δείκτες

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι καινοτομικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί και στους έξι επιμέρους δείκτες συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2014. Ενδεικτικά, η αύξηση στον δείκτη "καινοτόμες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τρίτους" είναι της τάξης των 53 μονάδων βάσης, ενώ στο δείκτη "ΜμΕ που καινοτομούν σε προϊόντα ή διαδικασίες" είναι 28 μονάδες βάσης.

Επίσης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης τόσο από τον δημόσιο τομέα όσο και από τις εγχώριες επιχειρήσεις, καταγράφεται μία συνεχής αύξηση προς την κατεύθυνση της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μία μικρή εξαίρεση για τις δαπάνες του δημόσιου τομέα μεταξύ των ετών 2016-2017 σε σύγκριση με τον μ.ο. της ΕΕ για το 2017.

Διαβαστε επισης