Οικονομία

Στην καινοτομία επενδύει το 58,6% των επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα


«Στην καινοτομία επενδύει το 58,6% των επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα, ξεπερνώντας τον εθνικό μέσο όρο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Όπως εξήγησε ο κ. Φωτάκης, «σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, όλοι οι δείκτες έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εμφανίζονται αυξημένοι από το 2016».

Επίσης, σημείωσε ότι «οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα ανήλθαν, το 2016, στο 1,31% του ΑΕΠ της έναντι του 1,01% του αντίστοιχου εθνικού μέσου όρου» προσθέτοντας ότι «το γεγονός αυτό είναι ενθαρρυντικό για την πολιτική της κυβέρνησης για την έρευνα, ως αναπόσπαστο μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου, σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση όλων των περιφερειών της χώρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι βελτιωμένοι δείκτες καινοτομίας αφορούν κυρίως προϊόντα και διαδικασίες, δηλαδή, για τον τύπο της καινοτομίας που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα και έχει συνήθως μεγάλη προστιθέμενη αξία, που συνεισφέρει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη διαμόρφωση της οικονομίας της γνώσης, δημιουργώντας το νέο σημαντικό πρότυπο ανάπτυξης της χώρας με συνθήκες και όρους που απέχουν από τις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τη δημόσια δαπάνη, ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, που κατανέμεται σε 99 επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Όπως επισήμανε, «ενδεικτικό της ενσωμάτωσης τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης αφορά τον τομέα «Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών».

Αυτά τα στοιχεία, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, «αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου στις ευνοϊκές προοπτικές που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή και γι' αυτό μπορεί και επενδύει πλέον με εμπιστοσύνη στην καινοτομία». «Αποτελεί, πια, συνείδηση στον κόσμο της ελληνικής επιχειρηματικότητας ότι η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξασφαλίζεται με τις επενδύσεις στην καινοτομία, συνδέοντας την έρευνα με την παραγωγή για τη δημιουργία νέων βελτιωμένων προϊόντων και διαδικασιών που έχει ανάγκη η βιομηχανία και η κοινωνία» υποστήρικε, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι σύμμαχος και αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια».

Αναφερόμενος σε αυτές τις επιδόσεις της Δυτικής Ελλάδας, παρατήρησε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι «συναρτώνται άμεσα με το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό και την καινοτομική κουλτούρα που χαρακτηρίζει το ερευνητικό της οικοσύστημα, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Patras IQ και οι θερμοκοιτίδες καινοτόμων επιχειρήσεων». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «είναι ανάγκη να συμπράξουν όλοι οι φορείς, για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας σημείωσε ότι «η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με τις σημαντικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην πρόκληση της επερχόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης» ενώ όσον αφορά την κυβέρνηση είπε πως «εντάσσει αυτήν την προσπάθεια στη στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον της χώρας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα