Πολιτική

Αισιόδοξος ο Τόμσεν - Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα


Άνω των προβλέψεων τα πλεονάσματα. Υπό συζήτηση το πόσο μπορεί να διατηρηθεί το 3,5%. Χρειάζεται δημοσιονομικός χώρος, χαμηλή φορολογία

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για τα τελευταία δρώμενα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά την συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Υψηλότερα των προσδοκιών, δε, ήταν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα - όπως σημείωσε - διευκρίνίζοντας ωστόσο ότι ο στόχος του 3,5% πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Μεταξύ άλλων, ο Τόμσεν παραδέχθηκε και τις διάφορες εκτιμήσεις του Ταμείου κατά το παρελθόν που αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα, ο Π. Τόμσεν τόνισε πως υπάρχει πράγματι ένα καλό momentum ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί, να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να γίνει η κουβέντα για το χρέος. Πάντως όσον αφορά το χρέος, ο Τόμσεν αναφέρθηκε στο γεγονός της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ (ως κάτι που μπορεί να εξετασθεί) στο πλάισιο του DSA, γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του χρέους. 

"Εχουμε πει ότι δεν χρειάζεται τα μέτρα να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος. Το Eurogroup ονομάτισε μια σειρά επιλογών για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα ποσοτικοποιήθηκαν και εφαρμόζονται. Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Δεν χρειάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι έχουμε τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν", σημείωσε.

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι καθυστερήσεις κοστίζουν την οικονομία, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα χρειαστεί στήριξη για τις πληρωμές του Ιουλίου.

Θα πάρει χρόνια η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα

"Θα πάρει πολλά χρόνια για την Ελλάδα να επαναφέρει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα. Θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο project", σχολίασε σε ερώτηση για το ότι ήδη τα επτά χρόνια μνημονίου είναι πολλά.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, για το σύνολο της Ευρώπης:

Οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν για να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Χαρακτήρισε «κατάλληλη» την νομισματική πολιτική, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Η δυνητική ανάπτυξη είναι χαμηλή και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Μιλήσαμε με Τσακαλώτο ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί

Επιπλέον: Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφουν οι Θεσμοί, λέει και ο Τσακαλώτος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις