Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καταγράφοντας χαμηλά ετών, εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας που αποπνέουν οι παγκόσμιες αγορές, οι οποίες βυθίζονται ολοένα και περισσότερο σε bear market.
Τρεις είναι οι παράγοντες που έχουν τον κύριο λόγο για την βουτιά των αγορών: α) η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, β) η επιβράδυνση της ανάπτυξης και γ) τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Δεδομένου ότι το διάστημα που διανύουμε και οι τρεις παράγοντες βρίσκονται σε έξαρση, είναι φυσικό επόμενο οι δείκτες να ακολουθούν καθοδική πορεία.
Πρώτο και κύριο λόγο στην κίνηση των δεικτών έχει φυσικά το πετρέλαιο.
Εντός της εβδομάδας η International Energy Agency (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να πέσουν και πάλι καθώς η ιρανική παραγωγή αυξήθηκε, ως μέρος μιας ευρύτερης αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για χαμηλότερη ζήτηση.
Από το καλοκαίρι του 2014 οι τιμές του αργού έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους, καθώς η προσφορά είναι κατά πολύ υψηλότερη της ζήτησης. Καθώς οι τιμές βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι πετρελαιοπαραγωγοί του κόσμου αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν από κοινού την παραγωγή, ούτως ώστε να πάρουν “ανάσα” οι τιμές.
Οι ελπίδες ότι οι πετρελαιάδες μπορεί να έλθουν σε συμφωνία έχουν δώσει μικρή ώθηση στο μαύρο χρυσό, ωστόσο οι αναλυτές αμφισβητούν ανοικτά το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπαραγωγοί να καταφέρουν να έλθουν σε συμφωνία, καθώς εκτιμούν πως κανένας δεν πρόκειται να “βάλει νερό στο κρασί του” και να μειώσει την παραγωγή.
Εδώ και καιρό οι παγκόσμιες αγορές πλήττονται από έντονους κλυδωνισμούς, εξαιτίας της ανησυχίας για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία δεν έχει εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που προκαλεί άγχος στους επενδυτές.
Η αυξημένη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να αποθαρρύνει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις από τις επενδύσεις και την αύξηση μισθών.
Ειδικά η Ιαπωνία είχε μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα. Το ιαπωνικό χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εν μέρει λόγω της ανόδου του γιεν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους αλλά και από την προοπτική χαμηλότερων κερδών, μετά από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που υιοθέτησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας και την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Την Παρασκευή το ιαπωνικό χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ κατέγραψε την χειρότερη εβδομάδα από το 2008, εν τω μέσω ανησυχιών για την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να δώσουν πνοή στην παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση μέσα στο μήνα, προκειμένου να εξετάσει επιπλέον μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, στην περίπτωση που η αναταραχή στις αγορές συνεχιστεί.
Πέρα όμως από τις εξελίξεις εντός Ασίας, ισχυρός είναι και ο αντίκτυπος από την αντίθετη πλευρά του Ειρηνικού, και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ.
Εντός της εβδομάδας η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παρέθεσε ομιλία στο Καπιτόλιο, με θέμα την πολιτική της τράπεζας σε συνδυασμό φυσικά με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας. Η κα Γέλεν ανακοίνωσε πως η Fed εμμένει στην πολιτική της, παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές για την ανάπτυξη, και πως δεν κάνει πίσω στην πολιτική της και θα προχωρήσει στις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων εντός των επόμενων μηνών.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Γέλεν εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτική και επεσήμανε πως μπορεί οι οικονομικές συνθήκες να μην είναι ιδανικές, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων, ωστόσο ο στόχος για την ανάπτυξη παραμένει σταθερός στο 2%.
Κατά την Γέλεν υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, ωστόσο η τράπεζα εξακολουθεί να υποστηρίζει πως είναι σε θέση να ανταποκριθεί των στόχων της και να πραγματοποιήσεις τις 4 αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος, όπως είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο.
Στον απόηχο των δηλώσεων της κας Γέλεν οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη κορυφώθηκαν.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των χρηματιστηριακών δεικτών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με πρωταγωνιστή τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, ο οποίος έχασε σχεδόν 9% για το σύνολο της εβδομάδας, σηματοδοτώντας την χειρότερη επίδοσή του εδώ και εννέα χρόνια.
Αλλά και στην Αυστραλία οι απώλειες ήταν τεράστιες, με τον βασικό δείκτη ASX 200 να εισέρχεται τεχνικά σε bear market.
Το ιαπωνικό γιεν, το οποίο σε περιόδους αναταραχών λειτουργεί ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου, ενισχύθηκε περαιτέρω έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2014.