Πολιτική

Άγριο ξύλο Ντράγκι με κεντρικούς τραπεζίτες


Προσπάθεια αποδυνάμωσης του προέδρου της EKT. Στόχος η δημιουργία νέων σχημάτων πολιτικής επιρροής

Σκληραίνει η μάχη των κεντρικών τραπεζιτών με μίνι πραξικόπημα να βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΚΤ, καθώς μετά την άγρια επίθεση Μάριο Ντράγκι κατά τη γερμανικής οικονομικής πολιτικής μέσα στη Bundestag, ο Γενς Βάιντμαν σε συνεργασία με τον Γάλλο ομόλογο του Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, καταφέρονται ανοιχτά κατά της πολιτικής που έχει ακολουθήσει ο Ντράγκι, αδειάζοντας τον κεντρικό τραπεζίτη της ΕΚΤ με άρθρο τους στη Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι».

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει πλέον χαρακτηριστικά ανοιχτής σύρραξης και σύντομα αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο, οι οποίες θα δημιουργήσουν εκρηκτική ατμόσφαιρα και πολιτικές αναταραχές. Στόχος όλων είναι η δημιουργία νέων σχημάτων πολιτικής επιρροής πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου, για την οποία ο Ντράγκι έχει προαναγγείλει αποφάσεις περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η σύγκρουση ΕΚΤ-Bundesbank άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά γενικευμένης σύρραξης κατά την τελευταία συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν αποφασίστηκε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο της απόφασης η καθοδηγητική φράση: «Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ζητούν την ίδρυση κεντρικού υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι «Η Ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της σύστασης ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη».

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη», γράφουν στο άρθρο τους ο Γενς Βάιντμαν, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Η ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα αποφασιστικό πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση, καθώς και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, γράφουν οι Βάιντμαν και Βιλρουά ντε Γκαλό.

«Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης», σημειώνουν στο άρθρο. Υπογραμμίζουν ότι: «Η στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης».

Οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες ζητούν τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, καθώς και του σχηματισμό ενός ισχυρότερου πολιτικού σώματος που θα έχει ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Bundesbank και Βερολίνο κόντρα στις επιλογές της ΕΚΤ

Το επιχείρημα που προβάλλουν οι πολέμιοι του QE είναι πως το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να μετριάσει την «οικονομική δυσπραγία», καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη υποχωρεί. Όπως λένε όμως, η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές και τους ιδιώτες επενδυτές, που τείνουν να προτιμούν χαμηλού ρίσκου επενδύσεις.

Κάθε φορά που ο Μάριο Ντράγκι εκφράζει «μη ορθολογικά οικονομικές απόψεις» (πάντα κατά τους Γερμανούς) καταφθάνει η επίθεση από τον έτερο ισχυρό άνδρα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Ταυτόχρονα, ο κ. Βάιντμαν δεν παραλείπει, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ, να είναι το μοναδικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου που διαφωνεί με τις αποφάσεις της τράπεζας, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε αγορές ομολόγων ή επιτόκια-πέναλτι για τις τράπεζες που επιμένουν να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ και όχι να τα διοχετεύουν –όπως υποτίθεται ότι είναι ο «θεσμικός τους ρόλος»– στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε περίεργο που και τώρα η απόφαση για τα επιτόκια δεν ήταν... ομόφωνη.

Ο επικεφαλής της Bundesbank έχει τη συνήθεια να διαφωνεί με τις δηλώσεις (και τις προθέσεις) του Μάριο Ντράγκι. Πρόσφατα, σε δηλώσεις του στο έσπευσε να κατακεραυνώσει την ΕΚΤ, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος στα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Nτράγκι, για επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις