Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πλαίσιο της α΄ κατοικίας


Στο Euroworking Group της Δευτέρας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της α΄ κατοικίας, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης συνεχίζονται, με ορατή πλέον την πρόοδο σε αρκετά επιμέρους θέματα.

Κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν χθες ότι επιδίωξή είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη, με το Μέγαρο Μαξίμου να ποντάρει στην πολιτική λύση, καθώς θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να ανοίξουν νέα κόντρα με την Ελλάδα, ενόψει και των ευρωεκλογών. Επίσης η Αθήνα εκτιμά πως κάποιοι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των θεσµών (βλέπε Κοστέλο) ούτως ή άλλως θέλουν να µπλοκάρουν την εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά οµόλογα. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δείξει με κάθε τρόπο ότι η χώρα είναι εκτός μνημονίων και προχωρά στην υλοποίηση της πολιτικής της.

Η κυβερνητική πρόθεση για κοινά αποδεκτή λύση με τους Ευρωπαίους αποτυπώνεται και στην επιλογή της να μην προχωρήσει τελικά στην κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρότι αυτό είχε προαναγγελθεί από την περασμένη Τετάρτη.

Βεβαίως η κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να έχει επιτευχθεί συµφωνία για το θέµα των κόκκινων δανείων µε τις τράπεζες, ακόµη και µε την Τράπεζα της Ελλάδος, και αυτή να «σκοντάφτει» σε µια «τεχνητή», όπως πιστεύει, καθυστέρηση που προκαλούν οι Βρυξέλλες στην προώθησή της στη Βουλή.

Πληροφορίες από τη Βουλή αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί υπό μορφή τροπολογίας σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Μάλιστα, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο η συζήτηση του να γίνει την Τρίτη τελικά αυτό μετατέθηκε για μια ημέρα και η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Το σκεπτικό είναι ότι η τροπολογία μπορεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να συμπληρώνεται ακόμη και μετά την ψήφιση της ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξασφαλίσει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Τα επίμαχα θέματα

Η συζήτηση συνεχίζεται για την αξία της ακίνητης περιουσίας (επιπλέον της πρώτης κατοικίας) και των καταθέσεων με την αρχική κυβερνητική πρόταση για 260.000 και 65.000 ευρώ αντιστοίχως.

Επίσης, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων καθώς οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούσαν αρχικά τουλάχιστον ότι για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει το πτωχευτικό δίκαιο και δεν υπάρχει λόγος να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που αφορά τα νοικοκυριά. Πλέον όμως φέρονται να έχουν «υποχωρήσει» στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι οι όροι ένταξης: Να χαμηλώσουν τα πλαφόν οφειλής,  αξίας κατοικίας και καταθέσεων του οφειλέτη.

Τέλος, η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την απαίτηση των Θεσμών να εξετασθούν με παλιά κριτήρια αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με τον παλαιό νόμο Κατσέλη, καθώς πολλοί δανειολήπτες έσπευσαν να  υποβάλουν αίτηση τον Δεκέμβριο 2018 ενόψει εκπνοής του νόμου και στο δίμηνο της παράτασης έως τις 28 Φεβρουαρίου, επιδιώκοντας ουσιαστικά να εξασφαλίσουν προσωρινή προστασία και όχι να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε: Δύο γόρδιοι δεσμοί για την προστασία α’ κατοικίας

Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί ο νόμος πριν την Πρωταπριλιά ή, το αργότερο, ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Διαβαστε επισης