Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έως και το τέλος Απριλίου προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.
Επισημαίνεται ότι με τις ισχύουσες διατάξεις η προστασία έληγε στο τέλος του έτους.
Με τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά νομοθετείται η σχετική συμφωνία αποφασίστηκε Θεσμούς, που περιλαμβάνεται στην δήλωση του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας και στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν.
Οπως αναφέρεται σ' αυτά τα δύο κείμενα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα άρει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας από τον Μάιο του 2020.
Στην έκθεση της τέταρτης αξιολόγησης τονίζεται επίσης ότι η παράταση ισχύος των διατάξεων για 4 μήνες (έως τον Απρίλιο) κρίνεται αναγκαία προς διευκόλυνση της διαδικασίας διευθέτησης ληξιπρόθεσμων δανείων.
Παράλληλα όμως αποσαφηνίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει περαιτέρω παρατάσεις ισχύος των προστατευτικών διατάξεων και να μην υιοθετήσει ένα άλλο πλέγμα προστασίας.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Με την τετράμηνη αυτήν παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
Χθες ολοκληρώθηκε η 23η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας. Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 6/12/2019:
Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες.
Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες.
Έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.
Η κατάσταση, κάθε εβδομάδα, βελτιώνεται, κυρίως λόγω της κατάργησης των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση.
Καλούμε όλους τους οφειλέτες να ξεκινήσουν άμεσα την διαδικασία αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/).
Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός).