Πολιτική

72 ώρες στην κόλαση των Βρυξελλών


Κρίσιμα 24ωρα για προσφυγικό και αξιολόγηση. Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Δημοσιονομική ευελιξία το αντάλλαγμα για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

 Στις Βρυξέλλες έχει μεταφερθεί πλέον το επίκεντρο των εξελίξεων για την Ελλάδα καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται επί ποδός πολέμου, προσπαθώντας να προλάβουν καταστάσεις στο προσφυγικό. Για την κυβέρνηση –αν και διαψεύδεται αρμοδίως- προσφυγικό και αξιολόγηση πάνε πακέτο και όπως φαίνεται τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα και για τα δυο. Οι σκληροί του Βίζενγκάρντ θα επιμείνουν στη γραμμή κατά της Ελλάδας, βοθώντας όμως τη Μέρκελ να βελτιώσει το προφίλ της και να επαναβεβαιώσει τον ηγεμονικό της ρόλο στην ΕΕ, αποσοβώντας τα χειρότερα και επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Στη Σύνοδο Κορυφής όμως θα ανακοινωθούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα δοθεί χρόνος για νια αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των όσων συμφωνήθηκαν με την Τουρκία, ενώ θα στηριχθεί και η Ελλάδα.

Όπως έχει διαφανεί τις τελευταίες ώρες η Άνγκελα Μέρκελ έχει αάξει στάση και ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, «βάζοντας πλάτη» με δηλώσεις της για να σταματήσει η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Όπως επισήμανε το sofokleousin,gr, κλειδί για την αλλαγή στάσης της Άνγκελα Μέρκελ ήταν η συναίνεση της Ελλάδας στην ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, καθώς με τον τρόπο αυτό πετύχαινε τη συμπόρευση της Άγκυρας, ενώ παράλληλα κατευνάζει τις χώρες της ομάδας του Βίζενγκαρντ, που έχουν εκστρατεύσει κατά της Σένγκεν.

Ευήκοα ώτα βρήκε η κυβέρνηση και στην Κομισιόν για το δημοσιονομικό, καθώς ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα ξεκαθάρισε, για πρώτη φορά, ότι οι δαπάνες για προσφυγικό δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα.

Η διατύπωση της θέσης αυτής αποκαλύπτει ότι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν ευθυγραμμίζονται στο ζήτημα της δημοσιονομικής ευελιξίας, που έχει θέσει πρώτη η Ιταλία και από το οποίο επωφελείται καίρια και η Ελλάδα.

Η –έστω και σταδιακή- εμφάνιση αποτελεσμάτων από τις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αποκατάσταση κλίματος πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, δίνοντας το έναυσμα για τη σταθεροποίηση του Χρηματιστηρίου και επανεμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η επιστροφή της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για τόσο για το Χρηματιστήριο όσο και για το κλίμα στην οικονομία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η εντολή για επιστρφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα θα δοθεί από πολιτικά χείλη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ορυφής για προσφυγικό. 

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης απέναντι στην κοινωνία και τη Βουλή. Σε αυτό το επίπεδο αναμένονται κραδασμοί και στα δυο μέτωπα, ωστόσο όχι ιδιαίτερα ισχυροί ώστε να οδηγήσουν σε ανατροπή του πολιτικού status quo άμεσα.

Σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και αφού καρπωθεί τα οφέλη της συμφωνίας, όντας κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει το παιχνίδι πολιορκώντας το χώρο του κέντρου και επενδύοντας –παράλληλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- στην αναβίωση του δικομματισμού.

Ο συμψηφισμός προσφυγικού-αξιολόγησης

Το sofokleousin.gr είχε εξ αρχής σκιαγραφήσει το κλίμα υπέρ της λύσης της δημοσιονομικής ευελιξίας για την κάλυψη του κενού για το 2015 καθώς και για τις τρύπες του 2016-17. Με τον τρόπο αυτό υποβοηθείται σημαντικά η διαπραγμάτευση, ενώ αποδεικνύεται και η διασύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, την οποία αρνούνται επισήμως τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να επιλυθούν και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης και ιδιαίτερα το υπερταμείο, με το ΔΝΤ να νίπτει τα χείρας του, περιμένοντας Αθήνα και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που θα επιτυγχάνει τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών.

Συνεπώς εταίροι και θεσμοί με παραπέτασμα καπνού από το προσφυγικό κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις στην αξιολόγηση, η οποία όπως φαίνεται θα κλείσει εντός του πρώτου 15μέρου του Μαρτίου.

Συνοπτικά με την αποδοχή της δημοσιονομικής ευελιξίας στο 0,6% του ΑΕΠ, όπου τοποθετεί η Τράπεζα της Ελλάδος το άμεσο κόστος του προσφυγικού, η κυβέρνηση «κερδίζει» περί το 1 δισ. ετησίως για την τριετία, ήτοι 3 δισ.

Το «αντάλλαγμα» γι αυτό ήταν η αποδοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε επίπεδο παρατηρητή ώστε να υποχωρήσουν οι πιέσεις προς την Άγνκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή η Γερμανία αποδέχεται εμμέσως την κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά την κρίση των Ιμίων 1996.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις