Χρηστικά

Ποιοι κλάδοι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας – Μία στις 2 επιχειρήσεις θα κάνουν φέτος προσλήψεις


Το 72% των εταιρειών σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους – Τι αποκαλύπτει έρευνα της Randstad

Μία στις δύο επιχειρήσεις-συγκεκριμένα το 53% προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού εντός του 2024, ενώ το 72% των εταιρειών σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνα που πραγματοποίησε η Randstad με τη συμμετοχή 585 ηγετικών στελεχών από διαφορετικούς κλάδους της αγοράς στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι κλάδοι που διαμορφώνουν τις καλύτερες προοπτικές προσλήψεων και αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας εντός της τρέχουσας χρονιάς, είναι αυτοί της τεχνολογίας και των πωλήσεων.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από τις απαντήσεων των CEOs και άλλων ηγετικών στελεχών του ελληνικού «επιχειρείν».   

  • το 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους.
  • το 53% των επιχειρήσεων προτίθεται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις. 
  • το 25% των επιχειρήσεων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζει να την επεκτείνει στη λειτουργία τους. 

Τα πλάνα προσλήψεων για το 2024

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας HR Trends της Randstad για το 2024, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα διατηρεί σημαντικά θετικά στοιχεία, καθώς το 53% των επιχειρήσεων εκφράζει την πρόθεσή του για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του, διατηρώντας παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (54% το 2023). Στον αντίποδα, μόλις το 4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ το 39% αναμένεται να το διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Το 48% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι το συνολικό κόστος απασχόλησης θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2024, ενώ το 46% ανησυχεί για τη διασφάλιση των διαδικασιών και την εγγύηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων του. 

Οι κλάδοι με τις καλύτερες προοπτικές για προσλήψεις

Η σταθερά, αλλά ταυτόχρονα αυξανόμενη τάση των εταιρειών να αυξήσουν τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού τους οφείλεται στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη (89%), τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (57%), την ανάγκη για νέες δεξιότητες (30%), καθώς και τα επενδυτικά πλάνα που σκοπεύουν να υλοποιήσουν (27%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές προσλήψεων για τους κλάδους της τεχνολογίας και των πωλήσεων, οι οποίοι βρίσκονται και φέτος, στην κορυφή της κατάταξης, με ποσοστό 53% και 43% αντίστοιχα, ενώ οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης ταλέντων είναι των μηχανικών (83%), της τεχνολογίας (78%) και της παραγωγής (57%). 

Αυξήσεις μισθών ετοιμάζει το 72% των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, , το 72% των εταιρειών σχεδιάζει να προσφέρει υψηλότερες αποδοχές για τους εργαζομένους του, το 2024, ενώ μόλις για το 17% οι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. 

Επίσης το 21% των εργοδοτών θεωρεί ότι οι μισθοί τους είναι υψηλότεροι από εκείνους που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες και το 65% εκτιμά ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Για μια ακόμη χρονιά, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσεται ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας. 

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις

Βασικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις παραμένουν οι υψηλές και μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων (63% των επιχειρήσεων), ενώ κατά τη διαδικασία στελέχωσής τους καλούνται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη της απαραίτητης εργασιακής εμπειρίας στον εκάστοτε κλάδο εξειδίκευσης (53%) και του κατάλληλου συνδυασμού δεξιοτήτων (41%). 

Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad για το 2024, το 66% των επιχειρήσεων θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική πρόκληση στη λειτουργία τους, ενώ το 54% των εταιρειών αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση της αφοσίωσης των εργαζομένων. Στις προκλήσεις των επιχειρήσεων προστίθεται η διατήρηση και ανάπτυξη ταλαντούχων ηγετικών στελεχών με κορυφαίες επιδόσεις (53%), καθώς και η έλλειψη ταλέντων (39%), καθιστώντας προτεραιότητα την ανάπτυξη στρατηγικών για την εύρεση, προσέλκυση και διατήρηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. 

Η παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης αναδεικνύεται ως ένα αποτελεσματικό μέσο που πολλές εταιρείες είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν ή έχουν ήδη υιοθετήσει (63%), με σκοπό να αντιμετωπίσουν εν γένει τις προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, η βελτίωση των μισθών (59%) και η προσφορά υβριδικού ή εξ αποστάσεως μοντέλου εργασίας (31%) αντιπροσωπεύουν επιπρόσθετες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη των επιχειρήσεων να αναζητήσουν πολυδιάστατες λύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και της ικανοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού τους. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα