ΕΥΖην

Χρόνος, "το νόμισμα της ζωής": Τι κάνει ο "μέσος άνθρωπος" κάθε μέρα;


Μοιάζει απίστευτο, αλλά... κοιμάται 9 ώρες και εργάζεται μόνο 2,6 ώρες

Περίπου οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη και ο καθένας βιώνει τις 24 ώρες της ημέρας λίγο διαφορετικά. Αυτό αντιστοιχεί σε 190 δισεκατομμύρια μοναδικές ώρες ανθρώπινης ζωής κατά τη διάρκεια κάθε περιστροφής της Γης.

Ενώ ο καθένας από εμάς έχει μια αντίληψη για το πώς περνάμε τον χρόνο μας, οι ενέργειες των συνανθρώπων μας - από τους γείτονές μας, έως τους ανθρώπους που ζουν σε πολύ μακρινές χώρες - μπορεί να φαίνονται αρκετά μυστηριώδεις. Βλέπουν τόση τηλεόραση; Δουλεύουν τόσες ώρες; Ασχολούνται με τα κινητά τους τόσο συχνά; Μαγειρεύουν τόσο συχνά; Αφιερώνουν τόσο χρόνο στα παιδιά τους;

Με απλά λόγια, τι κάνει ο "μέσος" άνθρωπος κάθε μέρα;

9 ώρες ύπνος, 2,6 ώρες δουλειά!

Σε μια άνευ προηγουμένου ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2023 στο "Proceedings of the National Academy of Sciences", ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 145 χώρες που συλλέχθηκαν μεταξύ 2000 και 2019. Τα δεδομένα περιελάμβαναν έρευνες χρήσης χρόνου, εθνικές στατιστικές για την απασχόληση και τον χρόνο εργασίας και διεθνή αρχεία εκπαίδευσης και απασχόλησης των νέων.

Αυτή η ηράκλεια προσπάθεια αποκάλυψε αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «παγκόσμια ανθρώπινη ημέρα» - δηλαδή, «μια πλήρη εκτίμηση του τι κάνουν οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο μέσα στην πάροδο του χρόνου και σε ολόκληρο τον πληθυσμό».

Πώς μοιάζει λοιπόν αυτή η παγκόσμια ημέρα του ανθρώπου;

Πρώτο και κύριο, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 9,1 ώρες σε ύπνο ή ξεκούραση. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ για όλους εμάς τους εργαζόμενους ενήλικες που συχνά στερούμαστε ύπνου, αλλά να θυμάστε ότι η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα από παιδιά, ακόμα και από νεογέννητα.

Όσο είναι ξύπνιος, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει σχεδόν το ένα τρίτο της ημέρας του σε παθητικές, διαδραστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτές οι περίπου 4,6 ώρες περιλαμβάνουν το διάβασμα, την παρακολούθηση τηλεόρασης, την τέχνη, το παιχνίδι, τη μετάβαση σε συγκεντρώσεις με φίλους ή την οικογένεια ή απλώς να μην κάνουν τίποτα.

Το φαγητό και η προετοιμασία του φαγητού αντιστοιχούν σε άλλες 2,5 ώρες. Η υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του καλλωπισμού, του πλυσίματος και του ντυσίματος, διαρκεί περίπου 1,1 ώρα. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των χώρων που κατοικούμε μας κοστίζει 0,8 ώρες την ημέρα.

Αν και η εργασία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα για τους ανθρώπους που την έχουν, βλέποντάς την μέσα από το πρίσμα της παγκόσμιας ανθρώπινης ημέρας, φαίνεται σαν ένα απλό κομμάτι χρόνου, μόλις 2,6 ώρες.

Η εκπαίδευση επίσης δεν είναι πολύ απαιτητική, μόνο 1,1 ώρα.

Και το συναρπαστικό είναι ότι η κατασκευή αγαθών, σπιτιών και υποδομών, η εξόρυξη και η συλλογή των απαραίτητων υλικών για αυτές τις προσπάθειες απαιτούν 0,8 ώρες της μέσης ανθρώπινης ημέρας. Σκεφτείτε το: Τα σπίτια μας, όλα τα πράγματα με τα οποία περιβάλλουμε τους εαυτούς μας και οι πόλεις και οι κωμοπόλεις όπου ζούμε, απαιτούν μόλις το 3% του συλλογικού μας χρόνου για να δημιουργήσουμε.

Οι ερευνητές ήταν επίσης περίεργοι για το πώς η μέση ανθρώπινη χρήση του χρόνου αλλάζει με τον πλούτο. Βρήκαν κάποιες κραυγαλέες ανισότητες. Οι κάτοικοι των χωρών με το υψηλότερο εισόδημα ξοδεύουν περίπου 1,5 ώρες περισσότερες κάθε μέρα από τους κατοίκους των χωρών με το χαμηλότερο εισόδημα σε εμπειρίες, όπως γεύματα, σωματική αναψυχή και γενικές δραστηριότητες αναψυχής. Επιπλέον, οι άνθρωποι στις πιο πλούσιες χώρες ξοδεύουν κατά μέσο όρο μόλις πέντε λεπτά την ημέρα καλλιεργώντας και συγκομίζοντας τρόφιμα, ενώ οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες ξοδεύουν πολύ περισσότερο από μία ώρα για να το κάνουν.

Αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης πολλά κοινά σημεία. Σε όλο τον κόσμο, όλοι τείνουμε να αφιερώνουμε περίπου τον ίδιο χρόνο τρώγοντας, προετοιμάζοντας φαγητό, μεταφέροντας τον εαυτό μας και σε περιποίηση και ατομική υγιεινή.

Το "Ανθρώπινο Χρονόμετρο"

Η τεράστια ανάλυση αποτέλεσε τα πρώτα δημοσιευμένα δεδομένα του εγχειρήματος "Ανθρώπινο Χρονόμετρο", μια προσπάθεια δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων των παγκόσμιων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Με τη συναρμολόγηση του ανθρώπινου χρονομέτρου, οι ερευνητές λένε ότι μπορούμε να συγκριθούμε με πολιτισμούς από το παρελθόν.

Το πιο σημαντικό, μπορούμε να δούμε από μια υψηλού επιπέδου, εμπειρική προοπτική, τι κάνει το είδος μας στον πλανήτη μας και να λάβουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την ανακατανομή του συλλογικού μας χρόνου για να αλλάξουμε τον κόσμο και την κοινωνία προς το καλύτερο.

«Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του παγκόσμιου ανθρώπινου συστήματος είναι ζωτικής σημασίας, εάν θέλουμε να πλοηγηθούμε με βιώσιμο τρόπο στα πλανητικά όρια, να προσαρμοστούμε στις γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και να επιτύχουμε παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους», έγραψαν οι ερευνητές.

«Ο χρόνος, όπως έχει ειπωθεί, είναι το νόμισμα της ζωής – και σε μια παγκόσμια συνδεδεμένη κοινωνία, είναι απαραίτητο να έχουμε μια πλήρη παγκόσμια κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ξοδεύεται αυτό το νόμισμα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα