Πολιτική

Ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πάμε αλλιώς» Ενα κλικ αριστερότερα ζητούν οι «53»


Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα αυτό το Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο της ΝΔ, ένα κείμενο της ομάδας των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να υπενθυμίσει ότι η «γαλήνη» και η ομοψυχία που επικρατούσαν τους τελευταίους μήνες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ήταν πρόσκαιρη και επιφανειακή. Μπροστά στο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, που ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης, οι φωνές κριτικής αμφισβήτησης μέσα στο κόμμα είχαν σιγήσει,. Όμως οι διεργασίες συνεχίζονταν και τώρα  έρχονται στο προσκήνιο.

Οι εσωτερικές ζυμώσεις αφορούν το πολιτικοϊδεολογικό στίγμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, έχοντας πλέον μεγαλύτερη  ελευθερία κινήσεων και σχεδιασμών, χωρίς τον «στενό κορσέ» των δανειστών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που θα υιοθετηθούν, θα επηρεάσουν ασφαλώς τις επιλογές προσώπων στον επόμενο ανασχηματισμό και θα αποτυπωθούν στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα κληθεί να υλοποιήσει κομμάτια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες με αυξημένη πολιτική επιρροή και μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινωνία.

 Οι διεργασίες στο εσωτερικό

Στις εσωκομματικές διεργασίες πρωταγωνιστεί η «Κίνηση των 53+», που θεωρείται ως η «αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ» και πολλές φορές έχει τοποθετηθεί κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση και στην κομματική ηγεσία. Πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η χαρακτηριζόμενη ως περισσότερο φιλοευρωπαϊκή «Πλατφόρμα 2016», στην οποία μεταξύ άλλων μετέχουν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο αν. υπουργός Γιάννης Μπαλάφας και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Νέα δημόσια πολιτική παρέμβαση επιχειρούν οι «53+», δίνοντας στη δημοσιότητα ένα πολυσέλιδο κείμενο-μανιφέστο, που αποτελεί βάση συζήτησης στην πανελλαδική διάσκεψη της Κίνησής τους.  Το κείμενο τιτλοφορείται «Πάμε αλλιώς» - μια φράση που υποδηλώνει προτάσεις και απαιτήσεις για στροφή της κυβερνητικής πολιτικής σε «αριστερότερες» θέσεις, πιο κοντά στις ιδεολογικές αρχές και τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνοντας ότι η κριτική σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, οι «53+» εστιάζουν στο «αφήγημα» του Μαξίμου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και στον λειτουργίας κυβέρνησης και κόμματος και στην πολιτική συμμαχιών.

Οχι με ΑΝΕΛ

Εκφράζουν κατηγορηματική αντίθεση στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, διαφωνούν με την ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάθεση κυβερνητικών θέσεων σε «προσωπικότητες» από άλλους χώρους και επικρίνουν φαινόμενα αλαζονείας και προσωπικών στρατηγικών στην καθημερινή άσκηση  της εξουσίας.
Τονίζουν πάντως ότι οι διαφωνίες τους δεν σημαίνουν διαφοροποίηση από το κόμμα και ότι θα πειθαρχούν πάντα στις αποφάσεις που λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ζητούν μάλιστα να έχει το κόμμα ουσιαστικότερο ρόλο στη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων για τα μεγάλα ζητήματα.
Οσον αφορά την οικονομική  και δημοσιονομική πολιτική, τονίζουν ότι πτέπε να δίνουν έμφαση στηνστήριξη των λαϊκών στρωμάτων και να λειτουργούν αναδιανεμητικά.

Εντονες επικρίσεις διατυπώνουν για την – συμβιβαστική και υποχωρητική - στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία

Τα βασικά σημεία του «μανιφέστου»  της «Κίνησης 53+»:

«Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στα λαϊκά στρώματα, είναι ακόμα μπροστά μας», σημειώνουν οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων  και νομοθετική υπεράσπιση και προστασία της πρώτης κατοικίας για τις λαϊκές οικογένειες. 

Ως αρνητικό παράδειγμα κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζουν την «αμηχανία μπροστά στις απαιτήσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας» και επισημαίνουν ότι όχι απλώς η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, αλλά «έχει ανεχθεί να παρεμβαίνει η ηγεσία της Εκκλησίας ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός – αιχμή για την αποπομπή του Ν. Φίλη.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής, τονίζοντας ότι δεν αρκεί η κάθαρση. «Το κύριο ζήτημα είναι η δική μας “εξουσία» να αντισταθεί στη διαφθορά και τη διαπλοκή που απειλεί κάθε κυβέρνηση», επισημαίνεται στο κέιμενο-μανισφέστο.

Κατά συνεργασιών και «παραγόντων»

Περισσότερο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά οι «53» εκφράζουν την αντίθεση τους στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην τακτική διεύρυνσης με  προσέλκυση εξωκοινοβουλευτικών και απολίτικων  «προσωπικοτήτων».

Οσον αφορά τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υπογραμμίζουν ότι:

• «Οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή -αριστερά- δεξιά»

• «Σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμματο οποίο πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών- θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές».

Στο κείμενο τονίζεται ότι «άτομα - προσωπικότητες “κόσμησαν» τα ψηφοδέλτιά μας, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα ή τιμήθηκαν με διάφορες θεσμικές θέσεις με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Η πρακτική αυτή δεν είναι καινοτόμα, δεν ανακαλύφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η μέθοδος, η πρακτική του παλιού πολιτικού συστήματος με μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, που το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν είναι την αλλοίωση των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του χώρου μας».

«Η ιδεολογική κατασκευή “όλοι οι καλοί χωράνε - όλοι εκτός από τους φασίστες και τα λαμόγια», εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, ιδιαίτερα μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σπρώχνει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ιδεολογικά και πολιτικά ξένο γήπεδο, με δεδομένο το αποτέλεσμα», επισημαίνουν οι «53»