Επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ οι πληροφορίες περί εμπλοκής στις σημερινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, καθώς οι προτάσεις Τσακαλώτου δεν κρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι επαρκούν, ώστε να επανέλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών για τις τελικές συζητήσεις, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι βασικός όρος για την επιστροφή των Θεσμών είναι η εκ των προτέρων νομοθέτηση σκληρών μέτρων για το 2019. Όμως, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Συμβουλίου επέλεξε την τακτική της εποικοδομητικής ασάφειας για τα βασικά ζητήματα των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα:
- Για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε: «Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την επιστροφή των Θεσμών» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες, προκειμένου να επιστρέψουν οι Θεσμοί. Απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης και δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς είναι οι «εκκρεμότητες», που θα πρέπει να διευθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι όλες οι πλευρές των Θεσμών έχουν συμφωνήσει επί των όρων που τίθενται στην Ελλάδα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
- Ακόμη και όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μέτρα για το 2019, τη στιγμή, μάλιστα, που ως τώρα φαίνεται να καλύπτονται με άνεση οι στόχοι του προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup «ξέχασε» να απαντήσει.
- Όσον αφορά την υπέρβαση των στόχων, που, κατά την ελληνική πλευρά, συνηγορεί στο να μην νομοθετηθούν τώρα πρόσθετα μέτρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε και πάλι ασαφώς, λέγοντας ότι υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν αυτή η υπέρβαση έχει δομικό χαρακτήρα. Αυτό είναι και το θέμα, όπως είπε, που βρίσκεται «στην καρδιά των συζητήσεων» αυτής της περιόδου. Χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι το δεύτερο θέμα είναι «το βάθος των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, τις συντάξεις και τους φόρους».
- Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο και το ερώτημα για πόσα χρόνια θα πρέπει να διατηρηθεί στο 3,5%, ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε εκ νέου ότι προς το παρόν οι συζητήσεις για το θέμα δεν έχουν κλείσει.
- Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης. Όπως είπε, το ένα τρίτο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων έχουν ολοκληρωθεί, ένα τρίτο βρίσκεται σε τελικό στάδιο εφαρμογής, ενώ το τελευταίο κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και έχει μείνει για το τέλος.
Το μόνο που ήταν επαρκώς σαφές από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ήταν ότι «δεν είναι διαπραγματεύσιμη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Όπως είπε, είναι ξεκάθαρη η θέση αρκετών κρατών της ευρωζώνης ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς το Ταμείο.
Νωρίτερα, το sofokleousin μετέδωσε:
Φόβους για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών γεννούν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών απέρριψαν τις συμβιβαστικές προτάσεις Τσακαλώτου και επιμένουν σε εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για το 2019.
Η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά παραμένει αβέβαιο αν, μετά την ατελέσφορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, θα «ανάψει πράσινο» από τους υπουργούς Οικονομικών για συνέχιση των συζητήσεων στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με «διαρροές» από ευρωπαϊκές πηγές, η συνάντηση Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των Θεσμών και τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup απέβη άκαρπη, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα αρκετών δισεκατομμυρίων, που θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε κάνει κινήσεις συμβιβασμού, αποδεχόμενος, σε επιστολή που έστειλε στους Θεσμούς, ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να διατηρηθεί στο 3,5% για τρία χρόνια, ή να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ, αλλά για πέντε χρόνια.
Επίσης, πρότεινε θέσπιση νέου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τις ελληνικές προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις πριν καν αρχίσει το Eurogroup υπαινίχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση: «Είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν έχει κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Δεν θα υπάρξουν σήμερα σοβαρές αποφάσεις».