Κυριακή κοντή γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία καθώς στις 22 Νοεμβρίου καλείται να εκλέξει το νέο της αρχηγό, ο οποίος εάν δεν καταφέρει να κερίσει πάνω από το 50% των ψήφων τότε η κούρσα θα είναι για δύο στο β’ γύρο.
Οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους, δεν κατάφεραν τελικά να κάνουν το πολυπόθητο ντιμπέιτ και δίνουν την ύστατη μάχη για την επικράτησή τους.
Παράλληλα οι κ.κ. Μειμαράκης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης είναι τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και είναι άγνωστο το πώς θα μπορέσουν να συνηπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη την επόμενη ημέρα.
Η Νέα Δημοκρατία κινείται σε δύσβατα μονοπάτια, φλερτάρει επικίνδυνα με την εσωστρέφεια και έχει απέναντί της ένα πολύ δυνατό αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την τρέχουσα περίοδο μοιάζει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.
Κάποιος θα πει καλά να πάθουν, όπως έστρωσαν να κοιμηθούν και θα έχει απόλυτο δίκιο ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Η Νέα Δημοκρατία είναι αξιωματική αντιπολίτευση και η χώρα χρειάζεται τώρα όσο ποτέ άλλοτε μια δυνατή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία με σοβαρό πολιτικό λόγο είτε θα βοηθήσει την κυβέρνηση, είτε θα συγκρουστεί μαζί και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υποπέσει –όπως τόσες άλλες- στην παγίδα του λαικισμού.
Δεν ξέρω εάν θα δώσει η νέα πολιτική ηγεσία της ΝΔ πρόγραμμα νίκης, ωστόσο είναι απαραίτητο να σηκωθεί από τα σχοινιά που βρίσκεται τώρα και να βοηθήσει και αυτή από την πλευρά της στην ανάταση της χώρας.
Ο μέχρι τώρα λόγος των τεσσάρων υποψηφίων ομολογώ ότι δεν με έχει πείσει καθόλου και σίγουρα δεν με έχει παρακινήσει να πάω και εγώ να ψηφίσω. Φαντάζομαι ότι και πολλοί άλλοι θα σκέφτονται σαν και εμένα και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο.
Και θα εξηγήσω το γιατί.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου ηττάται για δεύτερη φορά σε εθνικές εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή και το ίδιο βράδυ ο παρορμητικός Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβητεί ευθέως την εξουσία του στο ΠΑΣΟΚ. Στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύει ότι είναι ο κυρίαρχος στο κίνημα. Συγκεντρώνει το 55,57% των ψήφων έναντι 38,5% του Ευάγγελου Βενιζέλου και 5,76% του Κώστα Σκανδαλίδη. Συνολικά ψήφισαν 738.078 φίλοι και μέλη του κινήματος.
Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρστίας το 2009, ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωσε 386.400 ψήφους που αντιστοιχούν στο 50,66% των ψήφων και η Ντόρα Μπακογιάννη 306.425 ψήφους (ποσοστό 39,72%). Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκέντρωσε 78.770 ψήφους, δηλαδή το 10,22%. Δηλαδή συνολικά ψήφισαν 771.595 πολίτες.
Όπως παρατηρούμε η συμμετοχή και στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις ήταν αρκετά μεγάλη.
Τώρα αναρωτιέμαι ποια θα είναι η συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας;Θα πλησιάσει καθόλου αυτά τα νούμερα, θα τα ξεπεράσει ή θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα;
Αυτό νομίζω ότι θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει, το να καταφέρει να «σηκώσει» τους πολίτες από τους καναπέδες και να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.
Εάν οι συμμετέχοντες ξεπεράσουν τον αριθμό των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να περηφανεύεται ότι ενέπνευσε τους πολίτες να συμμετέχουν, θα βγει πιο δυνατή ενώ παράλληλλα θα στείλει και το μήνυμα στην Κουμουνδούρου ότι δεν... παίζει μόνη τηες μπάλα στο πολιτικό σκηνικό.
Σε περίπτωση όμως που τα νούμερα των συμμετεχόντων είναι αισθητά χαμηλότερα τότε η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο θα βγει τραυματισμένη από τη διαδικασία, αλλά παράλληλα και αυτό είναι το πιο σημαντικό δε θα μπορέσει να ασκήσει το ρόλο της βοηθώντας και αυτή από το θεσμικό της ρόλο τη χώρα.
Οπότε το μεγάλο ζητούμενο για μένα και το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή και όχι τόσο η επιλογή των προσώπων όχι ότι άυτο δεν παίζει βέβαια και αυτό το ρόλο του. Ελπίζω για το καλό της χώρας η συμμετοχή να είναι αρκετά μεγάλη (το τονίζω για το καλό της χώρας και όχι της παράταξης, το ίδιο θα υποστήριζα όποιο κόμμα και εάν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση).
Τέλος όσον αφορά την ονοματολογία δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει, (τις δημοσκοπήσεις που βλέπω εύλογα με όλα αυτά που έχουν γίνει δεν της εμπιστεύομαι) ωστόσο ελπίζω αυτοί οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία να κάνουν την επιλογή τους βάση του καλού της χώρας και όχι της παράταξης...