«Πράσινες» λύσεις, με μηδενικά απορρίμματα και πολλαπλά οφέλη για τη γυναίκα και το παιδί μπορούν να δώσουν προϊόντα πολλαπλών χρήσεων για την προσωπική υγιεινή, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.
Πρόκειται κυρίως για τις υφασμάτινες σερβιέτες και πάνες για μωρά ή την ακράτεια, που αν και χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της "zero waste" φιλοσοφίας, στη χώρα μας οι γυναίκες παραμένουν διστακτικές.
Με στόχο οι γυναίκες κάθε ηλικίας να αγαπήσουν την περίοδό τους, που στις μέρες μας εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού, η Ελισάβετ Ειρήνη Μιχαηλίδου, η οποία ζει με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους στο Νέο Σκοπό Σερρών, προσφέρει δωρεάν συναντήσεις ενδυνάμωσης και ενημέρωσης για την περίοδο και τις φυσικές επιλογές στην έμμηνο ρύση, όπως είναι οι υφασμάτινες σερβιέτες. Παράλληλα, προτείνει «zero waste» λύσεις στην προσωπική και επαγγελματική καθημερινότητα, συμβάλλοντας στη μείωση των προϊόντων μίας χρήσης.
«Οι σερβιέτες μιας χρήσης επιβαρύνουν εξαιρετικά το περιβάλλον σε χημικά και σε όγκο απορριμμάτων ενώ, σύμφωνα με μελέτες, χρειάζονται 500-800 χρόνια για να αποσυντεθούν. Παράλληλα, η περίοδος παραμένει ταμπού σε πολλές κοινωνίες και ακόμη και στη δική μας, υπάρχουν κορίτσια τα οποία κρύβονται από γονείς, από φίλους, από συμμαθητές, από την κοινωνία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μιχαηλίδου.
Σε έναν χρόνο οικονομική απόσβεση
Όπως εκτιμά η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ράβει υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες και άλλα είδη με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αν μία γυναίκα χρησιμοποιεί υφασμάτινες σερβιέτες, μπορεί να κάνει απόσβεση, σε σχέση με της μίας χρήσης, σε έναν χρόνο!
«Μπορεί οι υφασμάτινες σερβιέτες να είναι πιο ακριβές, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 3-5 χρόνια προσφέροντας το ίδιο αποτέλεσμα με της μίας χρήσης όσον αφορά την απορροφητικότητα. Επιπλέον, είναι μεν αδιάβροχες αλλά το ύφασμα βοηθάει στο να «αναπνέει» η περιοχή και να μη δημιουργούνται κολπίτιδες, ενώ πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι μειώνονται και οι έντονοι πόνοι περιόδου», σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου.
Όσον αφορά το καθάρισμα, εξηγεί ότι υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι, «με κρύο νερό και λίγο σαπούνι», «στο πλυντήριο στους 40 βαθμούς χωρίς μαλακτικό και άπλωμα στον ήλιο» ή «μούλιασμα με λίγο ξύδι».
«Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες είναι πιο εξοικειωμένες γιατί θυμούνται τη χρήση υφάσματος για την περίοδο ή για την ακράτεια. Οι νεότερες είναι διστακτικές γιατί δεν το ακούνε συχνά, αν και την τελευταία διετία γίνονται περισσότερες συζητήσεις στην Ελλάδα για το θέμα. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να ντρέπονται για την περίοδό τους, βάζουν τον εαυτό τους σε μια αρνητική θέση και διστάζουν να μιλήσουν γι' αυτή», λέει η κ. Μιχαηλίδου, η οποία πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις και ως μέλος του «Red Tent Movement».
Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα της Anita Diamant «Η Κόκκινη Σκηνή», όπου γυναίκες από διαφορετικές κουλτούρες και ηλικίες βρίσκονταν μέσα στην Κόκκινη Σκηνή για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις και τα μυστικά τους για τον έμμηνο κύκλο, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη μητρότητα, τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις και άλλα σχετικά με τη γυναικεία φύση.
Υφασμάτινες πάνες και για τα μωρά
Το ίδιο αποτελεσματικές με τις πάνες μιας χρήσης για τα μωρά, είναι και οι υφασμάτινες, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η οποία υπογραμμίζει ότι η οικονομική απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από έναν χρόνο.
«Επιπλέον, τα μωρά που φορούν υφασμάτινες πάνες, τις βγάζουν πιο γρήγορα και ευκολότερα καθώς έχουν αίσθηση της υγρασίας και επιπλέον, δεν προκαλούνται ερεθισμοί στο δέρμα», διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι και η ίδια δεν είχε ποτέ θέματα και με τα δικά της παιδιά που χρησιμοποίησαν υφασμάτινες πάνες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.