Media

Zeppelin 106,7: Ο νέος, "ιπτάμενος" ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ


Πάντρεμα δύο διαφορετικών ειδών μουσικής, που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κουλτούρας, ιδεολογίας και σκέψης εδώ και δεκαετίες, της pop και της rock, αλλά και πάντρεμα μουσικών από διαφορετικές εποχές, επιχειρεί να πετύχει η ΕΡΤ με τον νέο μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό Zeppelin, που είναι στον «αέρα» εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό σταθμό που φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις μουσικές απαιτήσεις και τις διαθέσεις ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές ηλιακές ομάδες, αλλά έχουν ένα κοινό: την αγάπη για την καλή μουσική.

Έτσι, στον Zeppelin μπορεί να ακούσει κανείς σύγχρονες μουσικές από όλον τον κόσμο που απευθύνονται σε φοιτητές, αλλά και σε ακροατές οι οποίοι ανήκουν σε παλαιότερες γενιές και θέλουν να θυμηθούν, να νοσταλγήσουν αλλά και να διδάξουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την ιστορία αυτών των σημαντικών ειδών της μουσικής.

«Ήταν μια παλιά ιδέα η δημιουργία ενός νέου μουσικού ραδιοφώνου στην ΕΡΤ. Ενός ραδιοφώνου που θα παίζει τα τραγούδια που μεγαλώσαμε όσοι έχουμε πατήσει τα άντα και κάποιοι -χωρίς να το πολυκαταλάβουμε- είδαμε «ξαφνικά» τα άντα να γίνονται... ήντα. Αλλά παράλληλα και ενός ραδιοφώνου που θα παίζει και σύγχρονη καλή μουσική, χωρίς τους διαχωρισμούς που επέβαλαν πάντα οι μόδες. Και αυτό γιατί μεγαλώνοντας όλοι συνειδητοποιήσαμε πόσο βλακώδεις ήταν τελικά οι αφορισμοί ανάμεσα στους ροκάδες και τους καρεκλάδες, τους ράπερς και τους χεβυμεταλάδες, τα γκιράπια και τους ντεθάδες και σήμερα τους χιπχοπάδες», έγραψε ανάμεσα σε άλλα σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, εκ των πρώτων συνεργατών του Αθήνα 9,84, που υπενθυμίζει στην ανάρτησή του ότι πριν ακόμη από τη «γέννηση του Αθήνα 9,84 το 1987, στην ΕΡΤ πρωτοακούστηκαν όλα τα ποπ και ροκ τραγούδια της εφηβείας μας».

Αν κάποτε η pop και η rock αποτελούσαν δύο στρατόπεδα για τους φίλους της μουσικής, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο κορυφαίων ειδών μουσικής έχουν πλέον ξεθωριάσει, καθώς οι νεότερες ιδίως γενιές μπορούν μέσα στην ίδια βραδιά να απολαύσουν με την ίδια ένταση πολύ διαφορετικά μουσικά ακούσματα.

«Είναι εκατοντάδες τα τραγούδια που κάποτε χώριζαν παρέες, αλλά με το πέρασμα των δεκαετιών διαπιστώνουμε ότι τις ενώνουν. Σε εμάς λοιπόν υπάρχει με επίκεντρο το ροκ και πολύ ποπ, με μια ευρυχωρία, με ανοικτό νου και ανοικτό γούστο χωρίς τους δογματισμούς του παρελθόντος, απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες, αφού και οι νέοι ακούν κλασικό ροκ και οι μεγαλύτεροι σύγχρονο και περιέχουμε και όλες τις δεκαετίες, από εκείνη του 60' μέχρι αυτή που διανύουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής των Μουσικών Ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Φώτης Απέργης και προσθέτει: «Αυτό που σκεφτήκαμε ήταν ένας σταθμός ο οποίος θα μεταδίδει εκείνα τα αγαπημένα τραγούδια και τις μεγάλες επιτυχίες και από το ποπ ρεπερτόριο και από το ροκ, χωρίς ασφαλώς να είναι όλο η ροκ, ούτε και όλο το ποπ. Αλλά σκεφτήκαμε να εντοπίσουμε εκείνα τα εκατοντάδες αν όχι περισσότερα ακόμα τραγούδια, τα οποία έχουν μεταξύ τους εκλεκτικές συγγένειες, οι οποίες πολύ συχνά εκπλήσσουν»

Καθοριστική στη δημιουργία του σταθμού είναι η συμβολή του καταξιωμένου στη δημιουργία μουσικών σταθμών, Νίκου Νικολακόπουλου, ο οποίος εργάστηκε τους τελευταίους μήνες για το στήσιμό του. Η υπόλοιπη ομάδα αποτελείται από ανθρώπους της ΕΡΤ.

«Η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου μουσικού σταθμού στην ΕΡΤ -μετά την επιτυχία του Kosmos πριν από 20 χρόνια- όχι μόνο αγκαλιάστηκε από όλους, αλλά ο Νίκος Νικολακόπουλος ανέλαβε εν ριπή οφθαλμού να φτιάξει ένα τεράστιο κατάλογο με τα τραγούδια των καλύτερων μας χρόνων, όπως και των σύγχρονων που δείχνουν το μέλλον, ενώ ο Φώτης Απέργης, χωρίς να το πολυσυνειδητοποιήσει, έγινε ο νονός βαφτίζοντας ήδη το νέο μας ραδιόφωνο», αναφέρει ο κ. Ζούλας στην ίδια ανάρτηση.

Σχετικά με το όνομα του νέου σταθμού, ο Φώτης Απέργης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μια ωραία μελωδική λέξη, είναι ένα όνομα που παραπέμπει στην ιστορία του ροκ αλλά είναι συγχρόνως και ένα όνομα το οποίο παραπέμπει σε κάτι ανάλαφρο, ίσως και ένα σταθμό που πετάει».

Στη σκέψη της διοίκησης της ΕΡΤ και της διεύθυνσης του σταθμού υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κάποιες εκπομπές με μουσικούς παραγωγούς οι οποίοι θα υπηρετούν την κεντρική ιδέα της δημιουργίας του σταθμού με εκπομπές επικεντρωμένες γύρω από τη μουσική.

«Αυτή τη στιγμή θέλουμε περισσότερο να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο ακόμη περισσότερο, είναι πολύ πιο πλούσιο από κάθε άλλου ιδιωτικού μουσικού σταθμού με ξένο ρεπερτόριο που έχει ασφαλώς τους συνήθεις περιορισμούς. Εδώ υπάρχει ένα ρεπερτόριο που μεταδίδεται 24 ώρες το 24ωρο με πολλαπλάσιο αριθμό τραγουδιών από ότι συμβαίνει συνήθως χωρίς διαφημίσεις, χωρίς επαναλήψεις και χωρίς διακοπές», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φώτης Απέργης.

Η ανταπόκριση του κόσμου αν και ο σταθμός μετρά μόνο λίγες εβδομάδες λειτουργίας είναι ιδιαίτερα θετική.

«Και από πολλούς ακροατές και από συναδέλφους είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική και μεγάλη η ανταπόκριση που έχουμε και μάλιστα πριν καν τον ανακοινώσουμε επίσημα. Δηλαδή τηλεφωνήματα με πολύ ενδιαφέρον, με καλές κριτικές, με κουβέντες ακροατών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ, με μια ευχάριστη έκπληξη κιόλας του ανθρώπου που έχει στο νου του μια παλιά ΕΡΤ, η οποία δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Η σύγχρονη ΕΡΤ μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», καταλήγει ο διευθυντής Μουσικών Ραδιοφώνων της ΕΡΤ.

Μπορεί κανείς να ακούσει τον νέο ραδιοφωνικό σταθμό στα FM στους 106,7 στην Αττική αλλά και μέσω διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα στη διεύθυνση https://webradio.ert.gr/zeppelin/.