Ενώ η τουρκική ηγεσία συνεχίζει το κρεσέντο απειλών, ύβρεων και προκλήσεων προς την Ελλάδα, η Αγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο μια από τις αγαπημένες τακτικές εκβιασμού και πίεσης προς τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.
Η Άγκυρα, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP και επιβεβαιώνει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Milliyet, προχωράει σ’ ένα νέο γύρο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. «Οργανώνει» τη μεταφορά χιλιάδων Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία στην Ευρώπη, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί πότε θα ξεκινήσει το καραβάνι, με πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό την Ελλάδα.
Η εφημερίδα Μilliyet, που δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο που οργανώνεται το νέο προσφυγικό «κύμα» προς τη Γηραιά Ηπειρο και δη την Ελλάδα, ανεβάζει ψηλά τον πήχη… της απειλής. Συγκρίνει επί της ουσίας τη νέα ροή που θα κινηθεί προς τα ελληνικά σύνορα, με αυτές που βρέθηκαν το 2020 στον Εβρο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή και φυσικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, οι πρόσφυγες οργανώνονται μέσω καναλιού που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα Telegram και ήδη «ακολουθούν» 70 χιλ. άτομα. Από το κανάλι αυτό δίνονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μετανάστες, καθώς και άλλα χρηστικά tips για το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη
Η Τουρκία ουδέποτε αφαίρεσε από τη φαρέτρα της το άνοιγμα των μεταναστευτικών ροών, τουναντίον αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία πίεσης και υβριδικής «επίθεσης» προς την Ελλάδα. Φέρεται διατεθειμένη να το χρησιμοποιήσει και πάλι τη δεδομένη στιγμή, αντιδρώντας στις γεωπολιτικές συμφωνίες και δη στις στρατιωτικές που επιτυγχάνει η Αθήνα, με την αγορά σύγχρονων πολεμικών μέσων (Rafale, αναβάθμιση F-16, είσοδος στο πρόγραμμα F-35 κτλ).
Νέο παραλήρημα από Ακάρ
Η τουρκική ηγεσία εκδηλώνει σε καθημερινή βάση τον εκνευρισμό της αλλά και τη σφοδρή επιθετικότητά της απέναντι στην Αθήνα. Με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρισι, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική.
«Δεν είναι λάθος να πούμε ότι ακολουθείται μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μια υποκριτική πολιτική. Από τη μία επιμένουμε στο διάλογο, κάνουν πως το αντιλαμβάνονται και πάνε να απαντήσουν, όμως από την άλλη, μόλις μείνουν μόνοι συνεχίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα κάθε φορά που μιλάνε με τρίτες χώρες», είπε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε:
«Στα σπίτια τους δεν έχουν καθρέφτη; Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη! Κάποτε οι άνθρωποι κοιτάζουν τον καθρέφτη και βλέπουν την αλήθεια. Και ίσως ντραπούν! Ίσως ντραπούν! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διπρόσωπη στάση τέτοια υποκρισία».