Οικονομία

Φρένο ανάπτυξης και προσδοκιών για την οικονομία


Απότομη προσγείωση του ΑΕΠ στο 2,8% το γ΄ τρίμηνο του έτους - Απογοήτευση στο ΥΠΟΙΚ και ανησυχία για τη συνέχεια

Φρέναρε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2022 και από το 7,1% του β τριμήνου προσγειώθηκε στο 2,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η αιτία της απότομης επιβράδυνσης αποδίδεται στο ενεργειακό κόστος και στις επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα όπως αναφέρει, το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σε σχέση με το β τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, εξέλιξη που είναι ανησυχητική, καθώς το γ΄ τρίμηνο είναι η πιο ισχυρή περίοδος της ελληνικής οικονομίας, λόγω του τουρισμού.

Τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου έρχονται σε αντίθεση με την αισιοδοξία που εξέπεμπαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου το τελευταίο διάστημα, τα οποία μιλούσαν για υπέρβαση των στόχων και συγκεκριμένα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί, στο σύνολο του 2022, πάνω από το 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.
  • Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

Ανησυχία

Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι επιδόσεις της σύγκρισης του γ΄ τριμήνου σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, κατά την οποία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5%, επειδή, όπως προκύπτει:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Απογοήτευση στο ΥΠΟΙΚ

Συγχρόνως, αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι μεταβολές του ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων. Έτσι, το α΄ τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,9% αντί 8% που είχε ανακοινωθεί ενώ το β΄ τρίμηνο η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 7,1%, από 7,7% που είχε ανακοινωθεί.

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ παρουσιάζει μέση ετήσια αύξηση 5,9% και για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για ετήσια ανάπτυξη 5,6%, θα πρέπει το δ΄ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ να τρέξει με ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα