Διεθνή

Υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία


Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας μειώθηκε 1,44% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, οδηγώντας παράλληλα στη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού από το υψηλό επίπεδο 15ετίας, καθώς η ενίσχυση της λίρας, οι φορολογικές μειώσεις και οι εκπτώσεις συνέβαλαν στην υποχώρηση των τιμών.

Η βουτιά της λίρας τροφοδότησε φέτος την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγώντας σε μία τεράστια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, αλλά ένας αναλυτής σημείωνε ότι η απρόσμενη μείωση των τιμών ενέχει τώρα τον κίνδυνο μίας πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Καθώς καλείτο να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υφίστατο ταυτόχρονα πίεση από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός» των επιτοκίων, να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε στο 21,62% τον Νοέμβριο από 25,24% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η Άγκυρα μείωσε τους φόρους σε καταναλωτικά προϊόντα -όπως τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα και οικιακές συσκευές- και ενθάρρυνε τα καταστήματα να προσφέρουν έκπτωση τουλάχιστον 10% έως το τέλος του έτους. Οι τιμές για μεταφορικές υπηρεσίες μειώθηκαν 6,46%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν 0,74%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις