Αιτήματα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με κλήση για ενημέρωση τόσο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη όσο και του αντιεισαγγελέα Αχ. Ζήση για το σκάνδαλο των υποκλοπών καταθέτουν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε σχετικό αίτημα, ενώ αντίστοιχη κίνηση πραγματοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:
- Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
- Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
- Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.
Επιστολή Κουτσούμπα σε Τασούλα και Μπούρα
Παράλληλα, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητά με επιστολή του προς τους Κώστα Τασούλα και Θανάση Μπούρα την άμεση σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών.
Το ΚΚΕ ζητά τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.
Μάλιστα, όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κουτσούμπας, «η έκδοση του πορίσματος και η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε».
Παράλληλα, σημειώνει πως «αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη που παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για αυτή την δυσώδη υπόθεση».
«Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε ‘νόμιμες’ και παράνομες επισυνδέσεις – με βάση το δόγμα ‘ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων’ – οι οποίες μένουν στο σκοτάδι και τελικά στο απυρόβλητο», υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Αίτημα από τη Νέα Αριστερά
Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσε η Νέα Αριστερά, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του ΚτΒ, προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Επιπλέον, για να κληθούν οι αρμόδιοι ανώτατοι δικαστικοί προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής για το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η χθεσινή διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
Η Νέα Αριστερά σημειώνει στο αίτημα της ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην αρμοδιότητα της Επιτροπής ανήκει «o κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)», ενώ επιπλέον «η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».
Κοινό μέτωπο πέντε κομμάτων
Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοίνωσε – μέσω δηλώσεων που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής – πως τα αιτήματα που θα κατατεθούν είναι πέντε – όσα και τα κόμματα – για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Στέφανο Κασσελάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Αλέξη Χαρίτση και «όλοι συμφώνησαν πως είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου».
Επιπλέον, επισήμανε ότι η σύγκληση της Επιτροπής μπορεί να γίνει άμεσα, αφού όπως έχει γνωστοποιήσει και ο Κωνσταντίνος Τασούλας η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην παίξει καθυστερήσεις».