Πολιτική

ΥΠΟΙΚ: Σενάρια… «θυσίας» του αφορολόγητου


 Σχέδια επί χάρτου, εναλλακτικά σενάρια, ένα plan B που θα αμβλύνει τις διαφορές με τους δανειστές και θα καταστήσει δυνατό το κλείσιμο της αξιολόγησης, επεξεργάζονται οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι και η επίτευξη συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για την περίοδο 2019-2020. Επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, όχι όπως στα επίπεδα των 5.000 ευρώ, που ζητά επίμονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπρόσθετα έχουν πέσει στο «τραπέζι» προτάσεις που αφορούν την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, όπως επίσης και την μείωση στις κύριες συντάξεις με το «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς. Μέτρα που έχουν συνολικό δημοσιονομικό «κέρδος» 2 με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή πάντως που το ΔΝΤ έχει θέσει τον «πήχη» στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει να υιοθετήσει τις… νουθεσίες ή καλύτερα τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτό που επεξεργάζεται στην παρούσα φάση, είναι να «αναπροσαρμόσει» τα θέλω κυρίως του ΔΝΤ, σε ένα εφικτό και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα, έτσι ώστε να «ξεκλειδώσει» μια και καλή η δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει κατόπιν διάπλατα ο δρόμος για την ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  

Αφορολόγητο: Πτώση στα επίπεδα των 7.000 ευρώ

Αναφορικά με την μείωση του αφορολόγητου ορίου, το ΔΝΤ ζητάει να «πέσει» στις 5.000 ευρώ και το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις, που κάνουν λόγο για μείωση κοντά στις 7.000 ευρώ. Από τα επίπεδα των 8.636 έως 9.545 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επιπρόσθετα οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, εξετάζουν και το σενάριο που προβλέπει την περικοπή του αφορολόγητου ορίου για τους άγαμους χωρίς παιδιά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τα 8.636 ευρώ στα 6.818 ευρώ, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από το επίπεδο των 1.900 ευρώ στο επίπεδο των 1.500 ευρώ.

Επίσης στα σχέδια επί χάρτου που επεξεργάζονται τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, είναι και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15%. Ενδεχόμενη υιοθέτηση και εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής στην αγορά. Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο «ψαλιδίσματος» τις προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις και κατά κύριο λόγο στις υψηλότερες.

Ωστόσο το εν λόγω σενάριο δεν φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές εντός του υπουργείου αλλά και στο Μαξίμου, που τη δεδομένη στιγμή δεν επιθυμούν να ανοίξουν και πάλι μέτωπο με τους συνταξιούχους…