Πολιτική

ΥΠΟΙΚ κατά ΔΝΤ - Οι θεσμοί ζήτησαν μη καταβολή μισθών και συντάξεων - Με δάνειο οι πληρωμές


Το ΔΝΤ "δεν ξέρει τι θέλει και έχει τρομακτικές ιδεολογικές εμμονές", ανέφερε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε σε ανακρίβειες του ΔΝΤ λέγοντας ότι τα νούμερα που βάζει στο τραπέζι είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί βασίζονται σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα εκτιμά πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% για το 2015.

Ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι το ΔΝΤ "καθυστέρησε κατά 15 μέρες την επάνοδο των Θεσμών στην Ελλάδα" και πρόσθεσε ότι "η κατάσταση θέλουν να φτάσει στο αμήν. Να είναι η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού". Εξάλλου ο ΓΓ κατηγορεί τους Θεσμούς για έλλειψη συναίσθησης της κατάστασης. Έκανε δε λόγο για συνεχή αβεβαιότητα "η οποία είναι καταστροφική" και επισήμανε ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον ΓΓ υπήρξαν ακραία κρούσματα κατά τη διάρκεια και αυτών των διαπραγματεύσεων. "Τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών μας έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να καθυστερήσουμε για λίγες μέρες την καταβολή μισθών και συντάξεων" όταν η ελληνική πλευρά έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. "Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ' ορισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον". Ο ίδιος σημείωσε ότι θα πληρώσει η Ελλάδα για τόκους και χρεολύσια 4 δισ. ευρώ σε 4 μήνες, έχοντας "έσοδα τριών μηνών και αυτό", εξήγησε, "σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, παρότι δεν υπάρχει πολιτική στάσης πληρωμών". 

Ο κ. Κουτεντάκης πρόσθεσε ότι η υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο δίμηνο κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, εν μέρει μόνο θα διατηρηθεί, καθώς οφείλεται και σε συγκυριακούς παράγοντες καθυστέρησης απόδοσης πληρωμών προς αγρότες προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό και άλλους φορείς. 

Το συνολικό δημοσιονομικό κενό που πρέπει να προσεγγίσουν Ελλάδα και Θεσμοί φτάνει στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018.

Τα Repos

 Στην παρούσα φάση, το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να ανακυκλώνει συμβάσεις Repos με φορείς της γενικής κυβέρνησης ύψους 10 δισ. ευρώ, με τρέχον επιτόκιο 3,72% καθαρό μετά από φόρους. Μάλιστα στελέχη του ΓΛΚ εκφράζουν την απορία γιατί ορισμένοι φορείς εξακολουθούν να μην τοποθετούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος με τόσο υψηλή απόδοση και παρά την υποχρεωτικότητα που απορρέει από την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί σε Repos εκτιμάται πως υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, και αυτά τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν.

Επί του παρόντος, η υπόθεση κάλυψης των εσωτερικών και διεθνών υποχρεώσεων του Κράτους γίνεται αποκλειστικά με τα λεφτά των φορολογουμένων. Χωρίς να έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από τη δανειακή σύμβαση με τους Eυρωπαίους, από τις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει τόκους 1,717 δισ. ευρώ και χρεολύσια 490 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ έρχεται αντιμέτωπο με πληρωμές ύψους 1,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Με δάνειο 210 εκατ. ευρώ οι συντάξεις του ΙΚΑ τον Απρίλιο

Σύμφωνα με χθεσινό εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας το ΙΚΑ δανειστεί έως 210 εκατ. ευρώ για λίγες μέρες (29/4 -4/4/2016) από τομείς ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στη ΔΕΗ αλλά και των δημοτικών υπαλλήλων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 24% των μηνιαίων δαπανών του ΙΚΑ για την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους του (865 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, τα δάνεια τα οποία ζητά το ΙΚΑ είναι τα ακόλουθα:

100 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ 

70 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου

40 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Να σημειωθεί πως το ΙΚΑ άντλησε στο α ' δίμηνο του 2016 380 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό έναντι 473 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Φέτος αναμένεται να λάβει συνολικά 2,2 δισ. ευρώ.